Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mit gondoltok? Van olyan szó,...

Mit gondoltok? Van olyan szó, hogy "legsarok"?

Figyelt kérdés
Egy vitából kialakult kérdés, és mai napig kérdéses!!!!
2012. febr. 4. 22:28
1 2
 11/20 zeronibble ***** válasza:
100%
Attól az még felesleg. Az ideális és az optimális önmagában azt jelenti, hogy legjobb. Aki fokozza, annak szó szerint fogalma sincs a szavak jelentéséről.
2012. febr. 6. 02:29
 12/20 anonim ***** válasza:
68%

@ Zeronibble:

A 10. választ olvasva nagyjából ugyanez jutott eszembe. Megelőztél. :)

Viszont elgondolkodtam azon, hogy ha a melléknevek fokozásakor a "leg- + -bb" a felsőfok jele, a "legesleg- + -bb" pedig a túlzófoké, akkor a "legoptimálisabb" lehet-e esetleg túlzófokú melléknév rendhagyó fokozással... Bocsánat, éjszaka vannak ilyen érdekes gondolataim. De örülnék, ha valaki tudna válaszolni. :)

Üdv. :)

2012. febr. 6. 02:55
 13/20 anonim ***** válasza:
0%

optimális = alapfok

optimálisabb = középfok

legoptimálisabb = felsőfok

legeslegoptimálisabb = túlzófok

de ez minden melléknévnél így van.

Tehát a legoptimálisabb az ugyan soha nem lehet túlzó fok, az csak a felsőfok, a harmadik szint, nem a negyedik.

Idegen helyen optimális megkérdezni egy járókelőt. Eltévedés helyett.

Optimálisabb taxival menni

Legoptimálisabb, ha egy ismerős elvisz.

Legeslegoptimálisabb, ha navigációs rendszer is van az autóban.

Pongyolaság tehát nem a magyar nyelvben van, hanem a te írásodban.

Ugyanis aki a "legoptimálisabb" alakról azt gondolja, hogy túlzófok - mikor valójában csak felsőfok - az nem nagyon figyelt oda magyar nyelvtan órán.

2012. febr. 6. 15:10
 14/20 zeronibble ***** válasza:
100%

[link]

Ha a legjobb megoldást megtaláltad, akkor hogy találsz annál is jobbat? Józan ész, nem iskola.

2012. febr. 6. 17:42
 15/20 anonim ***** válasza:

@ 13:

Köszi, de a nyelvtan órákon többnyire figyeltem. :)

Te viszont valószínűleg vagy nem olvastad végig a válaszokat, tehát gőzöd nincs, miről van szó, vagy nem ismered az "optimális" szó jelentését (legkedvezőbb). Még pótolható mindkettő.

------

Itt tartottam a válaszban, amikor Zeronibble ismét megelőzött a linkkel és a magyarázattal. :)

De azért csak befejezem a sajátomat, ha már oltogatsz. :)

Tehát akkor szerinted a fokozás így néz ki: "optimális, azaz legkedvezőbb = alapfok; optimálisabb, azaz legeslegkedvezőbb = középfok; legoptimálisabb, azaz ??? = felsőfok..." - Vagy hogy is van ez?

És még mindig nem tudom, mi a helyzet a hajnali ötletemmel... :(

2012. febr. 6. 18:09
 16/20 anonim ***** válasza:
0%
okéé.. ti így gondoljátok, én (meg még szerintem sokan mások nem csak egyedül) máshogy. pont.
2012. febr. 7. 00:28
 17/20 zeronibble ***** válasza:
Republic - Repül a bálna
2012. febr. 7. 10:07
 18/20 anonim ***** válasza:
0%
Hallgasd sokat, rád fér... :DDD
2012. febr. 7. 16:23
 19/20 anonim ***** válasza:
0%
mármint nem arra gondoltam aki küldte, hanem az előzőre :D
2012. febr. 7. 16:24
 20/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Mivel nem szeretnék belebonyolódni a "vitátokba" ezért, a választásom nem mondom meg(hogy tényleg van-e ilyen szó) inkább magamban tartom. Még egyszer köszönöm mindenkinek..:) Üdv Lady Elen!

És a hajnali kommentelő, igazán érdekesen írta le a választ. Neki külön köszönöm!!

2012. febr. 13. 18:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!