Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "egy az" vagy "egy, az"?...

"egy az" vagy "egy, az"? Hogyan helyes?

Figyelt kérdés

Kell vessző az "az" elé?

Pl:

"Magyar hallgatóink részére itt elhelyeztünk egy az oldal használatát könnyítő rövid tájékoztatót."

A nyelvérzékem azt súgja, hogy nem kell vessző, és valami szabály is rémlik, de a legtöbb helyen az ilyen szerkezeteket vesszővel látom. Nyelvészek tudnának ebben segíteni? Ha van, a szabály pontos sorszáma is jó lenne.

Köszi.

2012. jan. 22. 18:24
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
Én tnnék oda ,-t.
2012. jan. 22. 18:34
 2/20 anonim ***** válasza:
Kell a vessző,mert összetett mondat.
2012. jan. 22. 18:39
 3/20 A kérdező kommentje:

Ha összetett mondat, akkor mik a tagmondatai? Mert ha pl azt írom, hogy:

"Magyar hallgatóink részére elhelyeztük az oldal használatát könnyítő rövid tájékoztatót", akkor az nagyon hasonló, de még se kell vessző. Mitől összetett mondat az egyik, és mitől nem a másik?

2012. jan. 22. 18:43
 4/20 anonim ***** válasza:
A vesszőt úgy tudod áthidalni, hogy az "egy" szó után írsz egy gondolat jelet és a "könnyítő" szó után bezárod a gondolatot.
2012. jan. 22. 18:44
 5/20 anonim ***** válasza:

Nem vagyok nyelvész, de úgy általánosságban többé-kevésbbé helyesen írok.

Ha megérzésemre hallgatok, akkor tennék.

Ha nyelvtanilag kellene megmagyarázni, akkor azt mondanám, hogy van közbe van ékelve egy 'nem tudom milyen' szerkezet.

Magyar hallgatóink részére itt elhelyeztünk egy rövid tájékoztatót, mely az oldal használatát könnyíti. Talán vonatkozó, vagy magyarázó szerkezet. Nem tudom.

2012. jan. 22. 18:48
 6/20 A kérdező kommentje:
Persze, át lehetne hidalni, és átfogalmazni, de nekem most konkrétan ennek a szerkezetnek a helyes vagy helytelen mivolta a fontos.
2012. jan. 22. 18:58
 7/20 A kérdező kommentje:

Vagy másik példa:

"Magyar hallgatóink részére itt elhelyeztünk egy jelen oldal használatát könnyítő rövid tájékoztatót."

Csak annyi a különbség, hogy az ominózus részből kioperáltam a névelőt, és máris nem kell vessző. De csak a névelő miatt miért kéne?

2012. jan. 22. 19:18
 8/20 anonim ***** válasza:
Mivel korrektorként dolgozom, nagyon régóta keresek erre vonatkozó szabályt vagy valami támpontot, eddig eredménytelenül. Az ilyen szerkezeteknél "érzésre" szoktam kitenni a vesszőt: ha nem teljesen egyértelmű nélküle a mondat, akkor kiteszem.
2012. jan. 22. 19:56
 9/20 anonim ***** válasza:
44%

A mondat stilisztikailag rossz.

Az "egy" a tájékoztató elé tartozna. Azért kell utána vessző.

Helyesen a mondat így lenne:

Magyar hallgatóink részére elhelyeztünk itt egy rövid tájékoztatót,az oldal használatának megkönnyítésére.

2012. jan. 22. 22:22
 10/20 anonim ***** válasza:
81%

"Magyar hallgatóink részére itt elhelyeztünk egy az oldal használatát könnyítő rövid tájékoztatót."

Két vesszőt tennék ki.

Magyar hallgatóink részére itt elhelyeztünk egy, az oldal használatát könnyítő, rövid tájékoztatót.

A közbevetést, azaz "az oldal használatát könnyítő" jelzői mellékmondatot vagy gondolatjelek közé, vagy vesszők közé tesszük.

2012. jan. 22. 23:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!