Felöltözzem vagy felöltözzek? Melyik a helyes forma, illetve miért hallani mind a kettőt?
Illetve még amivel néha gondom akad:
Megírtam a levelem / Megírtam a levelemet, illetve az ezekhez hasonló formák.
Szia!
A 2. kérdéseddel kezdem:
"Megírtam a levelem / Megírtam a levelemet, illetve az ezekhez hasonló formák."
Mindkét forma helyes. Pl. megütöttem a kezem / kezemet; megmostam az arcom / arcomat stb.
A fő kérdésedre:
A "felöltözik" ún. ikes ige, melynek a jelenleg érvényes szabályok szerint nincs kétféle (alanyi és tárgyas) ragozása. Az ikes igék igei személyragja jelen időben, kijelentő módban, E/1-ben mindig "-m". Tehát jelen esetben "felöltözöm", nem pedig "felöltözök".
Ugyanígy a példád esetében a "felöltözzem" a szabályos alak, a "felöltözzek" nem szabályos.
A köznyelvben már nagyon elterjedtek a nem szabályos formák, ezért hallani mind a kettőt. Ennek több oka is lehet: a tanulás hiánya [nyelvtan óra :) ], nyelvi igénytelenség, megszokás, a környezet hatása...
Van olyan terület, ahol a tájnyelvben él mindkét forma, legalábbis tudomásom szerint a Felvidéken így van. Ott a nálunk nyelvi hibának számító suksükölés is teljesen megszokott. De Magyarországon ezek szabálytalannak számítanak.
Üdv.:)
"De Magyarországon ezek szabálytalannak számítanak."
Nem szabálytalan. A szabálytalan az a halyó vagy a juk. Ez inkább normától eltérő :)
@ Kérdező:
Szívesen. :)
@ # 3:
Jóóvannnaaa, akkó' legyen neked a normátó' eltérő. :)))
Szerintem ha valami nem felel meg a szabályoknak, az szabálytalan. Ha nem felel meg a normának, akkor attól eltérő. Eddig abban állapodtunk meg itt valakivel régebben, hogy nem "helytelen", mint én állítottam, hanem "csak" szabálytalan. Legalábbis úgy emlékszem. :)
Még valami esetleg? :)
Üdv. :)
Mivel a felöltözik ikes ige, a helyes forma elméletileg a felöltözzem lenne, az utóbbi időben azonban egyre több ige csak részben viselkedik ikesként. A felöltözik szó is ide tartozik: felszólító módban az egyes szám első személyű -m rag ma már mesterkéltnek tűnik, ezért elfogadottnak tekinthető a felöltözzek forma.
(Hasonlóképp a ható képzővel ellátott ikes igék is átalakuláson mentek keresztül: az elutazhatom, elfáradhatom, írhatik, olvashatik stb. formákat ma már gyakorlatilag senki nem használja, helyettük elutazhatok, elfáradhatok, írhat, olvashat stb. alakot használjuk általánosan.)
@ 6:
Alapjában véve egyetértek a mesterkélt hangzást illetően.
De az utolsó két példádat nem értem: tudomásom szerint az "ír" és az "olvas" nem ikes ige. Vagy régen azok voltak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!