Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Törölköző vagy törülköző?

Törölköző vagy törülköző?

Figyelt kérdés
nem iagzából nyelvtanilag, hanem esztétikailag kérdezem.
2008. ápr. 2. 17:32
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
88%
Szerintem a törölköző van képezve a töröl igéből, a törülköző pedig a törülből. Én otthon (Dunántúl) használom a "törül" igét, és ennek következtében a törülközőt is. De szerintem a törölköző az elfogadottabb. Egyébként érdekes, hogy a törülköző sokkal elfogadottabb alaknak tűnik, mint a törül. Persze ez gyakran van így. Például Dél-Dunántúlon mondanak olyat fogy "fognak az ételből" (= mernek / szednek az ételből), amit én nem mondanék, viszont az ebből képzett főnevet (fogás) szerintem mindenki használja.
2008. ápr. 10. 15:16
 12/24 anonim ***** válasza:
95%
Én is dunántúli vagyok. Mi törölközni szoktunk, de nagymamám törülközni. Neki törülközője van. Nekem törcsim :))))
2008. ápr. 14. 21:49
 13/24 anonim ***** válasza:
96%

Nyelvtanilag, de még nyelvművelés szempontjából is mindkettő helyes. Hangrendi illeszkedés, illetve az adott tájnyelvi forma, ami befolyásolja, a használatot. Így előfordulhat (elő is fordul) türül alak is. Bizonyos nyelvjárásokban a töröl, máshol a törül az elterjedtebb. Ugyanilyen jelenség a veder - vödör; söpör - seper, kavar - kever. Csomószor például ugyanilyen probléma lép fel a hasonulással is. Pl: (azzal a) férvival (kávéztam, de ezzel a) férfivel (vacsoráztam). Val/vel? Itt a beszélők többsége a mutatónévmáshoz egyeztet. Valójában azonban erre sincs szabály. Na erre tessék gonbot varrni! :)

Amúgy ha valaki nem biztos a helyesírásban, s égető problémának érzi, nyugodtan írjon az Magyar Tudományok Akadémiának. Van nekik egy egész osztályuk erre :)

2008. máj. 20. 23:44
 14/24 anonim ***** válasza:
89%

Azért fűzzük hozzá, hogy a helyesírási szabályokat is emberek alkotják, és ők is tévedhetnek. Mi a szótő? TÖRÖL. Na most abban esetben (!), ha a szótőnek ez a helyes alakja, nem pedig a "törül", akkor a

"törül" népies, egészen pontosan torzult alak. Ehhez jön hozzá a két rag: -köz-ő. Tehát valójában a törölköző a helyes, csak a nagy megszokásban és át nem gondolásban a szabályalkotók a torz alakot választották helyesnek. (Ne engedjünk a népbutításnak! :D)

Mindazonáltal csak a nyelvészek és néprajzkutatók tudhassák, hogy melyik tájszólás volt az eredeti vagy a legelterjedtebb, tehát az is lehet hogy a "töröl"-alak a torz, mert az eredetileg "törül", ebben az esetben pedig valóban a törülköző a helyes alak a szóképzés szabályai szerint.

Na most akkor ezt jól megmagyaráztam. :D

2008. máj. 29. 08:59
 15/24 anonim válasza:
100%

Magyar helyesírási szótárban: törülköző.

De mindenki úgy írja/mondja ahogy neki tetszik.

2008. jún. 12. 10:51
 16/24 anonim ***** válasza:
100%
Úgy lehetne legjobban érzékeltetni a különbséget, hogy a törölköző lány a földre ejtette a törülközőjét, azaz jelentésbeli a különbség.
2008. aug. 12. 01:12
 17/24 anonim ***** válasza:
85%

A férfival, férfivel közül a férfival a helyes. Ez ugyanis az ó-magyar nyelvben mély i volt, mély magánhangzó. Gondolj a hídra. Ugye aztse úgy mondjuk, hogy hídre, pedig szabály szerint úgy kellene.

Ugye, milyen érdekes?

2008. aug. 12. 01:17
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
nyelvészetileg teljesen tökmindegy. a nyelv egy élő, folyamatosan formálódó dolog, amelyben sok szónak sok változata van (pl zsemle, zsömle, stb.) eszétitikai okokra lehet hivatkozni, de azok baromi szubjektívak.
2008. dec. 28. 20:55
 19/24 anonim válasza:
80%
törülköző!nézd meg a helyesírási szótárban!és kiderül az igazság!!hoppá:P
2009. aug. 9. 08:26
 20/24 anonim ***** válasza:
Na vessünk véget mindenféle vitának: se nem törölköző, se nem törülköző, hanem türülköző :D
2009. aug. 9. 19:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!