Törölköző vagy törülköző?
Nyelvtanilag, de még nyelvművelés szempontjából is mindkettő helyes. Hangrendi illeszkedés, illetve az adott tájnyelvi forma, ami befolyásolja, a használatot. Így előfordulhat (elő is fordul) türül alak is. Bizonyos nyelvjárásokban a töröl, máshol a törül az elterjedtebb. Ugyanilyen jelenség a veder - vödör; söpör - seper, kavar - kever. Csomószor például ugyanilyen probléma lép fel a hasonulással is. Pl: (azzal a) férvival (kávéztam, de ezzel a) férfivel (vacsoráztam). Val/vel? Itt a beszélők többsége a mutatónévmáshoz egyeztet. Valójában azonban erre sincs szabály. Na erre tessék gonbot varrni! :)
Amúgy ha valaki nem biztos a helyesírásban, s égető problémának érzi, nyugodtan írjon az Magyar Tudományok Akadémiának. Van nekik egy egész osztályuk erre :)
Azért fűzzük hozzá, hogy a helyesírási szabályokat is emberek alkotják, és ők is tévedhetnek. Mi a szótő? TÖRÖL. Na most abban esetben (!), ha a szótőnek ez a helyes alakja, nem pedig a "törül", akkor a
"törül" népies, egészen pontosan torzult alak. Ehhez jön hozzá a két rag: -köz-ő. Tehát valójában a törölköző a helyes, csak a nagy megszokásban és át nem gondolásban a szabályalkotók a torz alakot választották helyesnek. (Ne engedjünk a népbutításnak! :D)
Mindazonáltal csak a nyelvészek és néprajzkutatók tudhassák, hogy melyik tájszólás volt az eredeti vagy a legelterjedtebb, tehát az is lehet hogy a "töröl"-alak a torz, mert az eredetileg "törül", ebben az esetben pedig valóban a törülköző a helyes alak a szóképzés szabályai szerint.
Na most akkor ezt jól megmagyaráztam. :D
Magyar helyesírási szótárban: törülköző.
De mindenki úgy írja/mondja ahogy neki tetszik.
A férfival, férfivel közül a férfival a helyes. Ez ugyanis az ó-magyar nyelvben mély i volt, mély magánhangzó. Gondolj a hídra. Ugye aztse úgy mondjuk, hogy hídre, pedig szabály szerint úgy kellene.
Ugye, milyen érdekes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!