Törölköző vagy törülköző?
Figyelt kérdés
nem iagzából nyelvtanilag, hanem esztétikailag kérdezem.2008. ápr. 2. 17:32
1/24 anonim válasza:
Én a törölközőre szavazok.
És a google is arra hoz több találatot. :)
2/24 A kérdező kommentje:
nyilván, mert nyelvtanilag az helyes, de nem hangzik jobban a másik? :)
2008. ápr. 2. 19:39
3/24 anonim válasza:
a törölközőre szavazok én is, jobban is hangzik szerintem :)
4/24 anonim válasza:
Törülköző a nyelvtanilag helyes, bármennyire hihetetlen. A törölköző az képzett, "szleng" szó.
Meglepő, de ez az igazság :)
5/24 A kérdező kommentje:
hoppá! ezt nem gondoltam volna. :O
2008. ápr. 2. 20:40
6/24 anonim válasza:
Hát nagyon nem jól tudod!
A törölköző a helyes, a szótő a töröl, mert olyan hogy törül, olyan nics!
7/24 anonim válasza:
Egyértelmű a törölköző a helyes városban. Falun lehet, hogy törülköznek. Ez olyan mint a bicikli-bicigli , seprű-seprő stb. De ha nagyon nyelvújító akarsz lenni törülközz nyugodtan:D
8/24 anonim válasza:
Szerintem valahol mindegy, hogy melyik a helyes... úgy is azt fogja mindenki használni, ami jobban tetszik neki. :)
9/24 anonim válasza:
"A 'magyar magyar' jön haza Los Angelesből. Stewardes szolgálja fel a reggelit a gépen.
- Elnézést - mondja a magyar. What is this 'kerek'?
- Zsömle te barom!"
Később, anyanyelvi konferencián kérdi a magyar magyar.
"- Tessék mondani nekem, hogyan kell aztat leírni: törülköző, vagy türülköző?
- Hát mennyi van meg eddig?
- Th."
by Hofí Géza
10/24 anonim válasza:
TörÜlköző! Nézd csak meg a Magyar helyesírás szabályaiban! Nem tudom miért, szerintem is a törÖlköző lenne a logikus, de ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!