A "kulturált" szó miért rövid u-val írandó?
Figyelt kérdés
Az oké, hogy rövid, de miért?2009. máj. 11. 14:58
1/28 anonim válasza:
A szó miért szó és nem szo?
A miért miért miért és nem míért?
A rövid miért rövid és nem rővíd?
Az írandó miért írandó és nem irando?
MERT CSAK!
2/28 anonim válasza:
Azért mert vannak szabályos í-i,ú-u,ű-ü váltakozást mutató főnevek.
Például: kéz,kézben,kézi-kezet,kezes,kezünk
víz,vízre,vízbe-vizet,vizek,vizes
út,útban,útra,úti-utat,utas,utunk
Persze könnyebb és kényelmesebb megkérdezni,mint a magyar helyesírás szabályait megtanulni,vagy olvasgatni...
3/28 A kérdező kommentje:
1603: bocs, de ennek ehhez semmi köze. Felolvashattad volna a mai időjárást is. Köszönjük.
2009. máj. 11. 18:11
5/28 A kérdező kommentje:
"Kultúrált.
A kultúra szóból."
Így lenne logikus. De mégse így van.
2009. máj. 12. 08:49
6/28 anonim válasza:
A szóbelsőben való súlyeltolódás miatt.
7/28 anonim válasza:
Hangsúly-problémák miatt: a magyar nyelv nehezen emészti meg az olyan szavakat, amik kettőnél több szótagból állnak, és az eredeti szó hangsúlya páros szótagra esett. Miután a magyarban az első szótagon van a főhangsúly, és minden páratlan szótagon mellékhangsúly, a "kulturált" szóban pedig a harmadik szótagban hosszú a magánhangzó (ellentétben a "kultúra" szóval, ahol a szó végi "a" rövid), ezért a második szótag már nem lehet hosszú, különben három hangsúlya lenne a szónak, ezt pedig a magyar nyelv nem viseli el. Legalábbis a sztenderd nyelvváltozat nem viseli el, az, hogy négy osztályt (sem) végzett emberek "kúltúrált"-nak írják és ejtik a szót, már nem a fonetika problémája, hanem a szociolingvisztika problémája.
8/28 anonim válasza:
Bocs, a végén elbambultam, az utolsó mondatban ne vegyétek figyelembe a szóismétlést. :)
9/28 A kérdező kommentje:
Na ez így érdekes és kimerítő volt, köszi. Egyébként nem azért kérdeztem, mert kell valahova, hanem azért, mert érdekel. Tudsz még valami hasonló szót mondani? Mert én töprengtem rajta, de egy ilyen sem jutott az eszembe.
2009. máj. 12. 16:37
10/28 anonim válasza:
:) Most hirtelen nekem sem jut eszembe ilyen szó... De a fenti szabály mindig érvényes. :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!