Dellfil kérdése:
Tejföl, vagy tejfel? Melyiket használjátok? Indokoljátok meg!
Figyelt kérdés
2009. máj. 2. 12:46
21/39 anonim válasza:
Tejfölnek mondom, mert így tanultam.
22/39 anonim válasza:
én mindig előnyben részesítem az "ö"-s alakokat, mert nekem így jön nyelvemre, meg jobban is tetszik így.
Zsömle, föl, fönt, söprű, etc.
23/39 anonim válasza:
Tejföl! A tejnek a föle, vagyis a java, a legzsírosabb része. Ezért tejföl!
24/39 anonim válasza:
Tejfölnek mondom, épp azért, amit már írtál is. Mert lassan kihalóban van az "ö" betű, és ezért általában a "föl" igekötőt használom "fel" helyett.
Egyébként meg mindig is sajnáltam Safraneket! :)
25/39 anonim válasza:
Én tejfölnek hívom, mert ha nem leparasztoznak a suliban xD:S:D
26/39 anonim válasza:
én úgy tudom, hogy magyarországon a sok tájnyelv közül az észak-keleti a helyes és mi tejföl-nek mondjuk
27/39 anonim válasza:
Nincs olyan, hogy a tájnyelvek közül valami "helyes" vagy "helytelen" Ez egy nagy baromság, hogy egyenértékű variációkhoz alá-fölé rendeltségi (jobb-rosszabb, helyesebb-helytelenebb stb) rendelünk. Milyen alapon? A juk a lyuk helyett, na az helytelen, azaz hibás. A tejfel a tejföl helyett nem az.
28/39 anonim válasza:
azért tejföl, mert a tejnek egy bizonyos 'föl'-je lesz, ami végülis a tejföl. én mikor mit használok
29/39 anonim válasza:
Gondolj bele józan paraszti ésszel: ez a tejnek a föle vagy a tejnek a fele???:)
30/39 anonim válasza:
Kecskemét és környékén tejföl, mert mi vagyunk a hírös város:DXD Pesten sztem tejfel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!