Tejföl, vagy tejfel? Melyiket használjátok? Indokoljátok meg!
Asszem tejföl, de annyi hozzászólás volt, mire végig olvastam, már mindkettő furcsa lett. :D
Érdekes, hogy le lettek pontozva a tejfelesek, pedig amerre jártam eddig, ott mindenhol tejföl volt, és olyan ritka, hogy valaki tejfelnek ejti, meg érdekes is. :)
Hasonlóképp érzek kedves 17:33-as, elbizonytalanodtam...
Közben azért kíváncsiskodtam a "guglin". Beírtam: tejfel, beírtam:tejföl, és az eredmény? Nos itt van:
Most döntsem el mi a különbség.Egye fene, mindkettőt használni fogom.Nem világrengető probléma.
Köszönöm a válaszokat! Tejfelpártiak! nem én pontoztalak le benneteket!Az előzőek fényében értelmetlennek találom ezt a lepontozást.
tejföl
de azt szoktam mondani hogy tejfeles szájú, de inkább cdak viccként.
szigorúan tejföl
tejföl.
a tejfelt nem szeretem. (mármint magát a kifejezését:D)
Egyébként nagyon szeretem a...tejfölt.
Köszönöm a válaszokat!
A magyarban létezett egy hang, az e és az ö közti ë, ami pl a Kodály Zoltán által gyűjtött dalokban így is szerepel. Ez egyes tájakon a nyitottabb E irányába, máshol a zártabb Ö irányába tolódik. A tejfölös dobozon azért van Ö, mert ennek a szónak az esetében ez honosodott meg az akadémiai nyelvben (vagyis nem HELYESEBB mint a tejfel, csak gyakoribb). Meg hát nem is lehet kétféle betűt rakni egy helyre, a „tejfeöl” elég bután nézne ki.
(Megjegyzés: A szegedi nyelvjárásban azok az E-k Ö-södnek, amik ilyen átmenetiek voltak, vagyis nem minden E-ből lesz Ö. Ezért is nem szögödi, hanem szögedi, és nem györök, hanem gyerök, stb.)
Az egy hamis etimologizálás, hogy a tejföl azért csak Ö-vel helyes, mert fölözik. Nem. A tejföl azért tejföl, mert a tej felső/fölső része, amit utólag tényleg lefölöznek. De a tejfel/tejföl nem akkor válik azzá, amikor lefölözik, hanem amikor felmegy/fölmegy a tej tetejére. Egyébként ott is fölözik, ahol egyébként tejfel, mivel a „felez” ige egészen mást jelent.
Egyébként az én számra a tejföl jön, nem azért, mert helyesebb, hanem mert így tanultam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!