A gépész mérnököt és a villamos mérnököt hány szóba kell írni? És azt, hogy villamos energia?
az első kettő minden szófajban egyben van
a harmadik külön.
Ahogy előttem is írták:
gépészmérnök
villamosmérnök
villamos energia
A villamosmérnök és a villamos energia írásmódja azért eltérő, mert a szakember nem elektromos, mint az energia, hanem villamossággal foglalkozó mérnök. Nem jelzős szerkezetről van tehát szó, hanem jelentéstömörítő egybeírásról.
(Egyébként a villamos trükkös szó, mert nemcsak melléknévi, hanem főnévi jelentése is van. Láttam már komoly újságban két szóba írt villamoskocsit és villamospályát. Melléknévként kezelték.)
A villamosszék kifejezés összenőtt. A minőségjelzős kapcsolatot akkor írjuk egybe, ha a kifejezés mást jelent, mint különírva, pl. kékfestés, édesvíz, nagyfőnök, sötétkamra stb.
A villamosszék nem egy sima szék, amelybe áramot vezettek, hanem egy kivégzésre használt eszköz. (A kiskanál kicsi is, kanál is, mégis egybe kell írni. Ha különírod, egy kisméretű kanalat jelent, ami lehet evőkanál is, ha egybe, akkor a kávés- vagy teáskanálra utalsz.)
Remélem, segítettem, üdv:
a Korr-Rektor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!