Hogy van a lenni lesz jelen ideje? Vanni van? :D
Mi az a lenni lesz? Még sohasem hallottam.
Vanni van, ezt igen. Pl. : Van pénzed? Vanni van, de Neked nem adok!
Lesz kolbászod?
Lenni lesz, de nem eszünk belőle!
Hm..:s lehet.
Ahogy lenni lesz nincs, úgy vanni van sincs.
Egyszerűen lesz-t és van-t kell használni.
Szerintem van lenni lesz, például:
- Lesz fotós a bulin?
- Lenni lesz, de téged nem fotóz le.
Ez béna példa, de helyes, vagyis nekem annak tűnik...
- Lesz fotós a bulin?
- Lesz, de téged nem fotóz le.
Nekem ez is jónak tűnik, max helyesírásilag nem
Gondoljuk át a problémát.
Adott ugye ez a szerkezet, pl:
Adni adott / ad / ad majd, vagy élni élt / él /él majd, stb. A szerkezet tehát főnévi igenév + az ige múlt jelen vagy jövő idejű alakja (azaz xxxNI xxx). Ami rögtön feltűnő, hogy a szerkezet szépségét az adja, hogy a szótövek rímelnek, azonosak.
Mi a helyzet a létigével?
A létige főnévi igenévi alakja: lenni. Azonban a többi alak rendhagyó: volt, van, lesz. Éppen ezért érzi a kérdező, hogy valami nem gömbölyű, mivel a többihez hasonlóan képzett alak így néz ki: lenni volt, lenni van, lenni lesz. Ebből a belső rím csak az utolsó alakban van meg, a többi emiatt olyan furán fest. Márpedig olyan főnévi igenév, hogy voltni vagy vanni: nincs. Egy igének egy főnévi igeneve van ez pedig van esetén: lenni.
A magyarban előfordul, hogy egyes nyelvi alakok hiányoznak. A kisiklik se működik felszólító módban („ne sikoljon ki”… brrrrr), ilyenkor kerülőút kell: pl „nem szabad kisiklania”.
Jelen esetben a van helyett használd a létezik-et, ha a mondanivaló lehetővé teszi:
Létezni létezett / létezik. A jövő idejű alakra meg ott a lenni lesz.
én már hallottam:D
néha anyukám szokott ilyet mondani,hogy megkérdezem tőle:lesz vacsora?
lenni lesz,csak nem itt:D
(ugye milyen vicces?:D)
attól, hogy használjuk, mint nagyon sok hasonlót is, attól nyelvtanilag még helytelen.
a lényeg, hogy akinek mondod, az érti, hogy mit akarsz.
Előző:
A kérdés nem az volt, hogy ez a szerkezet helytelen-e, hanem az, hogy a létigére hogyan helyes, létezik-e. Attól, hogy te még nem hallottad, még lehet helyes, szóval nehogy már egy... ismeretlen netező (uhh, majdnem "sokadrangú senki"-t írtam) nyilvánítson bunkónak mindenkit, lánglelkő nyelvművelői vágyában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!