Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy van a lenni lesz jelen...

Hogy van a lenni lesz jelen ideje? Vanni van? :D

Figyelt kérdés
2009. ápr. 15. 15:09
 1/9 anonim ***** válasza:
83%

Mi az a lenni lesz? Még sohasem hallottam.

Vanni van, ezt igen. Pl. : Van pénzed? Vanni van, de Neked nem adok!

Lesz kolbászod?

Lenni lesz, de nem eszünk belőle!

Hm..:s lehet.

2009. ápr. 15. 15:16
 2/9 anonim ***** válasza:
70%

Ahogy lenni lesz nincs, úgy vanni van sincs.

Egyszerűen lesz-t és van-t kell használni.

2009. ápr. 15. 15:18
 3/9 A kérdező kommentje:

Szerintem van lenni lesz, például:

- Lesz fotós a bulin?

- Lenni lesz, de téged nem fotóz le.

Ez béna példa, de helyes, vagyis nekem annak tűnik...

2009. ápr. 15. 15:48
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

- Lesz fotós a bulin?

- Lesz, de téged nem fotóz le.

Nekem ez is jónak tűnik, max helyesírásilag nem

2009. ápr. 15. 16:42
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Bizonyos nyelvjárások használják ezeket a kifejezéseket, például az én 70 év fölötti nagyszüleim falujában is használják (ők pl. Szabolcs megyében élnek), de itt Pesten pl. nem szoktam hallani. Szóval a kérdező kérdésére válaszolva az a jelen idejű alakja, amit írtál, ott, ahol ezeket nyelvjárás szintjén használják, ezek a kifejezések léteznek és nem helytelen, mert valami okból így alakultak ki már régen.
2009. ápr. 15. 16:47
 6/9 anonim ***** válasza:
81%

Gondoljuk át a problémát.

Adott ugye ez a szerkezet, pl:

Adni adott / ad / ad majd, vagy élni élt / él /él majd, stb. A szerkezet tehát főnévi igenév + az ige múlt jelen vagy jövő idejű alakja (azaz xxxNI xxx). Ami rögtön feltűnő, hogy a szerkezet szépségét az adja, hogy a szótövek rímelnek, azonosak.

Mi a helyzet a létigével?

A létige főnévi igenévi alakja: lenni. Azonban a többi alak rendhagyó: volt, van, lesz. Éppen ezért érzi a kérdező, hogy valami nem gömbölyű, mivel a többihez hasonlóan képzett alak így néz ki: lenni volt, lenni van, lenni lesz. Ebből a belső rím csak az utolsó alakban van meg, a többi emiatt olyan furán fest. Márpedig olyan főnévi igenév, hogy voltni vagy vanni: nincs. Egy igének egy főnévi igeneve van ez pedig van esetén: lenni.

A magyarban előfordul, hogy egyes nyelvi alakok hiányoznak. A kisiklik se működik felszólító módban („ne sikoljon ki”… brrrrr), ilyenkor kerülőút kell: pl „nem szabad kisiklania”.

Jelen esetben a van helyett használd a létezik-et, ha a mondanivaló lehetővé teszi:

Létezni létezett / létezik. A jövő idejű alakra meg ott a lenni lesz.

2009. ápr. 15. 16:58
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

én már hallottam:D

néha anyukám szokott ilyet mondani,hogy megkérdezem tőle:lesz vacsora?

lenni lesz,csak nem itt:D

(ugye milyen vicces?:D)

2009. ápr. 15. 19:53
 8/9 anonim ***** válasza:
11%

attól, hogy használjuk, mint nagyon sok hasonlót is, attól nyelvtanilag még helytelen.

a lényeg, hogy akinek mondod, az érti, hogy mit akarsz.

2009. ápr. 16. 08:31
 9/9 anonim ***** válasza:

Előző:

A kérdés nem az volt, hogy ez a szerkezet helytelen-e, hanem az, hogy a létigére hogyan helyes, létezik-e. Attól, hogy te még nem hallottad, még lehet helyes, szóval nehogy már egy... ismeretlen netező (uhh, majdnem "sokadrangú senki"-t írtam) nyilvánítson bunkónak mindenkit, lánglelkő nyelvművelői vágyában.

2009. ápr. 16. 09:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!