"Hát" szóval tényleg nem szabályos mondatot kezdeni?
Ezt gyakran mondják a magyartanárok, de ez ugyanolyan féligazság, mint hogy a mint szó elé mindig vesszőt teszünk.
Ha ki akarod fejezni az illető bizonytalankodását, töprengését, habozását, szabódását, nyugodtan használd írásban is a mondatkezdő hátot.
Ha tényleg nem helyes a "hát" szóval kezdeni a mondatot, akkor a
"Háttal nem kezdünk mondatot!"
is szabálytalan, hisz ez a mondat is "hát"-tal kezdődik. Na jó, itt már ragozva van, de ha elejted egy tanárnak, biztos nagyot néz majd hirtelen!
Szerintem igenis lehet helyes ezzel a szóval kezdeni mondatot, pl.:
"Hát vagy inkább nyak kerüljön a levesedbe?"
Kénytelen voltam utánajárni Móra Ferenc már említett írásának, hogy legyen olyan példamondat, amelyben a mondatkezdő "hát" szó nem a testrészt jelenti... :-)
Címe: Nyelvrontás. /in: A fele sem tudomány/
Az alábbi linkre kattintva olvasható:
Egy kis részlet:
"... nem én voltam a nyelvrontó. Hát Gyulai Pál az volt? Ilyen bolondot nem mernék állítani."
Kíváncsi lennék, melyik szót lehetne használni itt a "hát" helyett... :-)
Egy másik részlet:
"Például a bűnvizsgáló szerint magyar író nem kezdheti a mondatot "ugyan"-nal, "hát"-tal kezdeni meg már nem is pongyolaság, hanem valóságos neveletlenség. Hát én erre azt felelhetném, hogy: ugyan ne tessék már ilyent mondani. De tekintettel arra, miszerint ez nyegleség leendene - azzal a feltevéssel élek, mely szerint ez már a finomabb igényeket is kielégítő kicsiszolt és szabatos irodalmi nyelv... eh, mit erőltessem, nem nekem való ez! Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy ma már nem olyan választékos és szabatos a stílusom, mint az érettségi dolgozatomban volt, és a szigorú nyelvtudománytól talán nem is kapok belőle olyan egyest, mint akkor - de fájdalom, ma már nemigen lehet segíteni rajtam."
:-)))
A hát szó ugye bizonytalanságot fejez ki (most tekintsünk el attól, hogy testrészt is jelent, illetve van egy a "tehát" szóval szinonim "hát" is, mivel a kérdésben szereplő nyelvi babona egyértelműen a bizonytalanságot jelentő hátra vonatkozik). Nos, e hát szó használatát megvizsgálva azt találjuk, hogy ezt gyakorlatilag nem is lehet sehol máshol használni, csak mondat elején. A magyarban elég kötetlen a szórend, de próbálja valaki a "Hát én ezt sajnos nem tudom" mondatot úgy variálni, hogy a hát ne a mondat legelejére kerüljön! Nem lehet. Nyelvtanilag tehát, ha használjuk a hát szót, nemcsak hogy helyes, hanem többnyire az egyedül helyes megoldás, ha a mondat elejére tesszük.
Milyen kifogás lehet még a hát ellen, miért mondják akkor azt (a szimpla butaságot leszámítva), hogy ne használjuk? Alighanem zavarja őket, hogy a szónak nincs konkrét értelme, hanem csak valami bizonytalanságot fejez ki.
De az igazság az, hogy rengeteg szónak nincs konkrét értelme, itt van pl. a "nos" szó. És miért ne fejezhetne ki az ember bizonytalanságot, ha éppen bizonytalan? Az lehet, hogy valakinek nem tetszik az ilyen, mint stílus, és nem bátorítja a használatát, de ez nem nyelvtani szabály, hanem csak egyéni ízlés kérdése. Pont mint a káromkodásoknál, ahogyan egy előttem szóló írta.
"... nem én voltam a nyelvrontó. És Gyulai Pál az volt? Ilyen bolondot nem mernék állítani."
De Gyulai Pál az volt? Talán Gyulai Pál az volt?
Hmmm, úgy látszik, okosabb vagy nálam, vagy legalábbis kreatívabb... ;)
Bár szerintem a felsorolt kötőszavak jelentése nem teljesen ugyanaz, mint az eredetié. A de teljesen kizárva, az és elmegy, a talán a legjobb szerintem. Na, jó, elfogadom. :)
Szia Berta!
Tegnap este jutottam erre az oldalra az útmutatásod alapján, nagyon megfogott, amit írtál, és úgy gondoltam, hogy kipróbálom, ezekkel a kötőszavakkal hogy hat a mondat.
Még azon is gondolkodtam, hogy
Vajon Gyulai Pál az volt? vagy: Vajon Gyulai Pál az volt-e?
Üdv: Ági
Szia, Ági :)
Ez sem rossz ötlet, mondanám, határeset. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!