Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Avval-azzal, evvel-ezzel?

Avval-azzal, evvel-ezzel?

Figyelt kérdés
Idegrohamot kapok az avval evvel szó hallattán, na meg ha leírva látom. Most életemben elõször írtam így le és borzasztó volt. Miféle nyelvjárásból származik ez a "vv"? Vagy ki találta ezt ki? Borzalmas. Kötve hiszem, hogy helyes lenne..
2011. jún. 23. 02:52
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
26%
Tök igazad van kérdező,nagyon gáz,sosem használnám. Nagyon parasztos.És én is választ kaptam a kérdésemre,amit fel sem kellett tennem.
2011. szept. 27. 14:04
 22/29 anonim ***** válasza:
55%

A gond csupán annyi, hogy valójában inkább az avval-evvel a normális, az azzal-ezzel a "rendhagyó".

Akik itt gyökereznek, parasztoznak másokat az avvalozás miatt, vagy csak egyszerűen irritálja őket, ők gondolom napi rendszerességel használják az azba(n)/azza(n), azmikor, azkor/azzor, aznak/azzak szavakat is...

2011. szept. 28. 21:37
 23/29 anonim ***** válasza:
90%

Tetszik, nem tetszik, akkor is helyes. Ez van. Bocsi: evvan. :)

Egyébként én is azzal-ezzel-t mondok.

2011. szept. 29. 17:10
 24/29 anonim válasza:
0%
Régi kérdés, de ma találtam egy cikket, aminek a címében volt az a bizonyos "evvel". Azt hittem kifutok a világból. Azt tudom, hogy nyelvtanilag helyes, de valamiért irritáló. Ja és a Tescos példamondat még javítás után se sikerült helyesre... -ba,-be tudtommal akkor írjuk/mondjuk, ha folyamatban van a helyváltoztatás, de mivel példamondat szerint tegnap volt ott, így -ban,-ben lenne a helyes.
2015. márc. 14. 09:57
 25/29 anonim ***** válasza:

Könyörgöm, mondd, hogy csak troll vagy...

Soha nem volt ilyen szabály.

Még egyszer:

Hová? -ba, -be

Hol? -ban, -ben.

A toldalék nem függ az időtől.

2015. márc. 14. 10:20
 26/29 anonim ***** válasza:

könyörgök :)

2015. márc. 14. 22:26
 27/29 anonim ***** válasza:
2015. márc. 15. 22:27
 28/29 Lívia69 válasza:
Sziasztok!Logikusan gondolkodva, ha személyről van szó akkor nem azt írjuk hogy az, ez, ezzel, azzal, hanem avval-evvel!Tárgyra írjuk azt hogy, az ez!Mivel? Azzal- ezzel!Kivel? Vele, tehát avval- evvel!
2017. szept. 2. 12:10
 29/29 anonim ***** válasza:
Lívia, ez sajnos csak "okoskodás", de semmi köze a valósághoz.
2017. nov. 1. 22:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!