Miért írják manapság a személyes névmást oly sokan nagy kezdőbetűvel?
Talán nem csak az én szememet csípi az a viszonylag új szokás, hogy igen sokan a személyes névmásokat, sőt, azok ragozott alakjait is nagy kezdőbetűvel írják, ahogy helyes az több idegen nyelv esetében, de nem a magyarban.
Bizonyos esetben, ha megkülönböztetett tisztelettel beszélünk valakiről, én is helyeslem a nagybetűs írásmódot, de ha épp az édesanyjába küldjük az illetőt néhány nem túl hízelgő jelző kíséretében, tegyük már azt kisbetűvel (különösen ha a mondatkezdő nagybetűt meg rendszeresen elviszi a cica).
Hab a tortán az E./1. nagybetűje, az elkövető egoizmusa üvölt belőle, holott lehet, hogy próbál modoros lenni.
Te hogy írod?
Én úgy tudom, adott levelekben például kifejezetten a nagybetű az illendő. Pl. Tisztelt xy! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz...
Persze lehet, hogy én értem félre a kérdést.
ma 11:36:
Igen, kissé félreértetted a kérdést. Amiről te (sőt: Te) beszéltél, az a megkülönböztetett tisztelet jele. Ezzel szemben széltében terjed az Interneten az a járvány, hogy minden személyes névmást, legyen bármilyen helyzetben, nagybetűvel írnak egyesek. Ez nem tévesztendő össze a tényleges tiszteletből fakadó nagybetűzéssel (pl. vannak még olyan fórumok, bár leginkább csak archív formában, ahol az első belépő, az "új fiú" automatikusan nagybetűzte a vele éppen beszédbe elegyedő személyt, mutatván, hogy nem a megbecsülés hiánya vezeti vitára, hanem az érvek különbsége).
Valóban a megkülönböztetés ereje veszik el, és valóban a legidegesítőbb a nagybetűs "Én". Ám ezt nem tudom pontosan eldönteni: ez önzésből fakad, vagy eleve a rossz helyesírást vette át, és alkalmazta? (Vagyis azt látta, ez a netikett, hogy nagybetűzik; vagy képes különbséget tenni "Ő" és "ő" között, tudja is a szabályt, de szánt szándékkal, saját fontosságának kiemelése érdekében nagybetűzte?)
Én is szoktam nagy kezdőbetűvel írni..., de nem azért mert "okoskodnék", vagy hogy előadjam magam...-,-'
Egyszerűen arról van szó, hogy megtisztelem a másikat...!
Mert olyan, mintha a nevét mondanám/írnám.
Szerintem inkább ezt csinálja valaki, mint az ellenkezőjét, mikor még a nevét is kis kezdőbetűvel írja le...
Hozzátenném, hogy általában a hozzám közelálló embereknek szoktam nagybetűvel írni, tehát nem mindenkinek. Viszont nem tartom azokat bunkónak, akik meg nem úgy írják...
Nyugodtan lehet emiatt lepontozni...
jönnek majd még a hónapok és a napok is
angol, német mind így írja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!