Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan tanuljak meg helyesen...

Hogyan tanuljak meg helyesen írni?

Figyelt kérdés

Nagyon gyenge vagyok helysírásból:SS Van valami jó módszeretek amivel könnyű megtanulni?

Vagy ha pl egy ilyen tesztet ( [link] megcsinálok minden nap az segít?

A válaszokat előrre is köszi!

2011. febr. 15. 14:29
 1/6 anonim ***** válasza:

A helyzet az, hogy nagyon sokan gondolják úgy, hogy a sok IQ teszt kitöltése intelligensebbé tesz, a sok angol teszt kitöltése megtanít angolul, stb. De miért tenné? Ez olyan, mintha valaki attól nőne meg, hogy sokszor lemérjük a magasságát. Ugye milyen abszurd?

Persze a helyes válaszok felfedése sokat segít, de ami még többet segít, az az olvasás. Méghozzá egybefüggő, választékosan megírt és korrektúrázott szövegek olvasása.

A tanárok nem véletlenül kínoznak téged a sok kötelező olvasmánnyal. A helyesírást nem a mantra szerűen bemagolt szabályokból tanulod meg, ahogy járni se úgy tanultál, hogy azt mondogattad, hogy egyik lábam a másik elé.

Tehát olvass magyar regényeket, novellákat. Ne fordításokat, pláne ne maiakat, mert azokat gyakran magyarul nem igazán tudó fordítók fordítják (azok olcsók), így tele vannak magyartalan megfogalmazásokkal, és korrektor se nagyon látta őket. Fórumokat meg blogokat meg ne olvass, mert azokat nagyon sokszor igen szar helyesírású emberek írják, és ha valaki ezért szólni mer, akkor még ő a szemét.

2011. febr. 15. 14:45
 2/6 anonim ***** válasza:
Az a lényeg, hogy olvass, rengeteget. Lehetőleg lektorált szöveget (újságok, könyvek, még a fenti válaszoló által becsmérelt modern, olcsó fordításokat is átnézi lektor, és ugyan maradhat benne hiba, de ha mindenki csak annyira tudna helyesen írni mint azok a könyvek, már sírnánk a boldogságtól).
2011. febr. 15. 15:08
 3/6 anonim ***** válasza:

1., Olvass sokat. Ha naponta elolvasgatsz BÁRMILYEN téged érdeklő témában 15-20 oldalt (ez max 1 óra de akkor lassan olvasol) akkor egy hónapon belül érezni fogod a különbséget.

2., Ügyelj az írásodra! Akármit írsz. Ne mondd azt, hogy ááá, úgyis a neten írok a haveroknak jó lsz ugyis, h röv mindent mer ugys erti + minden. MSN-en, chaten, még smsbe is írjál helyesen, ékezettel VESSZŐT HASZNÁLVA, ahogy kell.

2011. febr. 15. 15:58
 4/6 anonim ***** válasza:
Olvass, és fejts rejtvényt, ugyanis egyből kiderül, hogy helyesen, vagy helytelenül írtad-e az a szót.
2011. febr. 16. 12:47
 5/6 anonim válasza:

Az olvasás a legfontosabb és legjobb.

De az is segíthet szerintem, ha teszteket töltesz ki és amit nem tudsz, azt megnézed, hogy hogyan kell. Nem a megoldások közt, hanem megkeresed a helyesírási szótárban, nem a szavak közt, hanem a szabályokat nézed meg és az alapján próbálsz rájönni a megoldásra. Ha ugyanazt többször is meg kell nézni, nem baj, de ezzel is rögzül. Persze az olvasás sokkal többet segít, ez inkább csak kiegészítés.

2011. febr. 17. 17:25
 6/6 anonim válasza:
Valóban a sok olvasás segít: én gyerekkoromban főleg magyar népmeséket olvastam, azokban sok nehéz helyesírású, régies vagy ritka kifejezés szerepelt, ezekre mindig emlékeztem később. Soha nem kaptam nyelvtanból négyesnél rosszabb jegyet. A sok olvasás még abban is segít, hogy választékosabb, igényesebb legyen a beszéded.
2011. márc. 9. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!