Mondjuk azt, hogy megkészít? (pl. reggelit)
Köszi a válaszokat! Amúgy mi a megkészít-et nem arra használjuk, hogy megsütöttük a tojásrántottát, mert az természetesen elkészít. Hanem megterítettem értelemben használjuk.
Igazából a családomban nagyon sok szót használunk a "meg" igekötővel. Megtanultam, megkészítettem a reggelit, stb. A család azt a magyarázatot adta, hogy ezt csak akkor használjuk, mikor befejeztem a tevékenységet. Tehát nem mondhatom, hogy megtanultam, mikor még csak a matek házit írtam meg, de ha mindent megcsináltam másnapra, akkor megtanultam. Ebben nőttem fel, és mintha több helyről is hallottam volna már ilyesmit, a párom most mégis folyton ezzel zaklat, és rám szól, hogy nem jó így. Gondolom vissza akar vágni nekem valamivel, mert én meg a csentres, avval és enyím szavaitól kapok frászt. Eddig azt hittem, hogy nálunk ez a sok meg-ezés nem tájszólás, de ezek szerint mégis.
Én nem szoktam így használni, de értelmiségi, rendkívül művelt, olvasott 70 éves édesapám pont tegnap használta így ezt a szót. Az unokatestvére épp készült megkészíteni az ízletes rizikét.
Szerintem jó ez a magyarázat amit írtál,és valóban ilyesmi teljesen befejezett értelme van.
Ezen a linken is ezt írják.
MEGKÉSZÍT v. ~KÉSZíT, (meg-készít) ösz. áth. Valamit egészen megcsinál. Megkészíteni a ruhát. Megkészíteni az ételt. Itt a meg fölcserélhető el igekötővel. V. ö. KÉSZÍT.
Én a megköszönt szót nem szeretem a felköszönt helyett, de azt is nagyon gyakran használják. 2 párom is így használta. Gondolom, vmennyire tájegység jellemző is, hogy milyen gyakran használják így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!