Hogyan kell leírni a következö szavakat, és miért?
Miért kell a következő szavakat úgy írni, ahogy? :
-állatcsontmaradvány (miért kell egybe írni?)
-napról napra (miért kötőjel nélkül?)
-sakktáblaszerű (miért egybe?)
-baromficsontfogvájó (egybe vagy külön, kötőjellel?)
Az sem baj, ha csak az egyiket, vagy csak párat tudtok, fontos lenne!!!!
Köszönöm!! :)
Az sem
-állkapocscsontmaradvány- Számold meg, 6 szótagból áll. 6 szótagig egybeírjuk az összetett szavakat.
-napról napra- ugyanaz a 2 szó, csak a 2. kapott toldalékot, ezért írjuk külön
-sakktáblaszerű-lsd. első szó
-baromficsontfogvájó- ez egy többszörösen összetett szó, 7 szótagból áll, tehát kötőjellel: baromficsont-fogvájó
Valamelyikben nem voltam biztos, de azért remélem, hogy sikerült valamennyit segítenem.
állatcsontmaradvány: 6 szótagos összetett szó, egybeírjuk. 7 szótagtól írjuk kötőjellel a szavakat.
napról napra: ugyan szóismétlés, de ugyanannak a szónak különböző toldalékokkal ellátott változatairól van szó. Ezért kell különírni. Ilyen pl. a szebbnél szebb, tudván tudva stb.
sakktáblaszerű: a -fajta, -féle, -nemű, -szerű, -rétű képzőszerű utótagot a közszókkal egybeírjuk. Pl. másfajta, többféle, egynemű, sokrétű, és ilyen a sakktáblaszerű is. DE a tulajdonnevekhez ezeket az utótagokat kötőjellel kapcsoljuk. Pl. Petőfi-szerű.
baromficsont-fogvájó: 7 szótagos összetett szó, tehát kötőjellel írjuk. Bár ilyen szóról még nem hallottam.
köszönöm szépen a válaszokat! :)
igazábol, egy tollbamondás volt a suliban, és a hibáinkat kell kijavítani. én a "baromficsont-fogvájó"t így írtam, de a tanár aláhúzta, hogy az egész egy szó..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!