Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mikor magatokrol beszeltek...

Mikor magatokrol beszeltek miert irjatok mindig nagy e' betuvel azt, hogy en?

Figyelt kérdés

Oke, hogy az angol helyesirasban ez a szabaly (I), de szerintem ha magyarul irtok barmilyen dolgozatot, es benne nagy e'-vel irjatok, hogy en, a tanar azt athuzza...

Megis mi a magyarazata annak, hogy itt a gyk-n igy irjatok?

2011. jan. 8. 09:48
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Hát nem tudom mi az igazság, de arra határozottan emlékszem ha kisbetűvel írtam az Én-Te és hasonló szavakat akkorát csapott az magyartanárom a kezemre(meg barackot a fejemre)hogy ma is fáj ha rágondolok!

Tehát én maradok a nagybetűnél!

2011. jan. 8. 10:25
 12/19 anonim ***** válasza:

Néhányan tényleg így írják, valószínűleg azért, mert ki akarják hangsúlyozni...pedig a magyar nyelvben ezeket NEM naggyal kell írni. Szokás, hogy az "ön"/"önök" szavakat(meg páran a "te"/"ő"/"ők"-öt) is nagy "Ö"-vel írják, hát...nem azt mondom, hogy nem lehet megadni a tiszteletet, de szerintem egyáltalán nem ezen múlik, és teljesen jó úgy, ha kisbetűvel írjuk, nekem nem tetszik ez a fajta nagybetűzés a magyarban, megmondom őszintén(nem úgy a németben, ahol annyi a különbség, hogy naggyal).

A magyar helyesírás nem rossz, persze van benne néhány logikátlan dolog, mint minden nyelv helyesírásában.

2011. jan. 8. 10:27
 13/19 anonim ***** válasza:

A személyes névmás olyan névmás, amely a három nyelvtani személy valamelyikén keresztül embereket, állatokat vagy dolgokat jelöl.

Sokan emiatt írják nagybetűvel, hiszen tulajdonképpen személynevet helyettesít és a Jancsit, Katit, Andit nagybetűvel írja, tehát ha a neveket névmással helyettesíti, számára az a logikus, hogy az is nagybetű kell hogy legyen.

2011. jan. 8. 10:31
 14/19 anonim ***** válasza:

Küldetés teljesítve! Átpakolták!

A kérdésre is válaszoljak: saját magukat írják le azzal, ha nagybetűt használnak az önmegnevezésre. Nagyképűnek hatnak ezáltal.

2011. jan. 8. 10:31
 15/19 anonim ***** válasza:
Én csak mondat eléjén írom nagy "É"-vel. Itt is.
2011. jan. 8. 11:12
 16/19 anonim ***** válasza:

A személyes névmást nem kell, sőt, nem szabad nagy kezdőbetűvel írni, kivéve, ha más szabály nem vonatkozik rá. (Pl. mondat kezdőbetűje.)

Megszólításokban, udvariassági formulákban mégis szokás, ez szerintem nem elítélendő, bár meggondolandó.

2011. jan. 8. 11:37
 17/19 anonim ***** válasza:
nem tudom milyen magyartanár mondta nektek ezt, hogy nagy betű, mert tulajdonnevet helyettesít... nagynéném magyart tanít és közölte, hogy határozottan nem kell nagybetűvel írni, mert csak! helyettesít. (példálózok én, aki nem írja a mondatkezdést sem nagybetűvel. gyorsaság és kényelem:))
2011. jan. 8. 11:42
 18/19 anonim ***** válasza:
Én nem írom így, meg még más személyesnévmást sem.
2011. jan. 8. 12:22
 19/19 A kérdező kommentje:

Koszonom a valaszokat!

En szemely szerint nagyon szeretem a magyar nyelvet, tetszenek a bonyolult helyesirasi szabalyai, nyelvtani szabalyai. (Igen, most johet az, hogy miert nem irok ekezetekkel? :)) A gepem csak safe mode-ban mukodik, ezert nem tudom beallitani a nyelvet... Amugy erdelyi vagyok...)

2011. jan. 8. 12:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!