A J vagy az LY szerepel többször a szavakban? Mármint J-és vagy Ly-és szó van több?
Figyelt kérdés
Nagyon érdekelne!!!!!!!! :)2009. jan. 26. 19:33
1/9 anonim válasza:
Szerintem a J. Ez elég valószínűnek tűnik.
2/9 A kérdező kommentje:
Köszi a választ de nem annyira mert néhány szót írtam (nem ide) és túlzottan feltűnő volt a ly és már sokat vissza is javítottam hogy áhh ez már biztos nem ly van és azzal volt ekkor kicsit megzavarodtam!
2009. jan. 26. 20:21
3/9 anonim válasza:
Szerintem is j. Eleve, a szo elejen csak j lehet (kiveve ugye a lyuk es toldalekolt alakjai), ez mar megtobbszori az eselyeket.
4/9 anonim válasza:
5/9 anonim válasza:
Nagy számmal, a J. Az ly alapból nemlehet a szó elején(kivételek lyuk...), és ez megsokszorosítja a J esélyét. Szerintem 99% hogy a J. ( persze az az 1% is lehet a LY;) )
Kiirsten
6/9 anonim válasza:
Szerintem a J, márcsak a toldalékok miatt is.
7/9 Brain Storming válasza:
A gyakorisági listák alapján a J kb a 20. helyen áll, az LY kb 5-6 hellyel hátrébb.
Lásd még:
A jellegzetesen magyar betűk, betűkapcsolatok és hangjelölések vizsgálata
Brain Storming - 2009.01.31 20:43
8/9 anonim válasza:
A "j" sok toldalékban is előfordul, pl felszólító mód: "ParancsolJ!"
vagy birtokos jelzőben: "kalapJa"
De ha csak a rendes, toldalék nélküli szavakat nézzük, akkor tényleg csak a szó eleji szerepe miatt lehet több a "j".
9/9 anonim válasza:
J,az Ly már csak a régi szavainkban van meg,régen máshogy ejtették,ez a hang megvan még a finn nyelvben:olyasmi,mint a baszk futballista;Llorrente elején;l és j közé esik.Egyébként az LY kiejtése: ely,s nem elipszilon(ká,el,ej,em,en...)Még annyi,hogy a lyuk kezdetű szavainkon kívűl a tájnyelvi lyeány szót is ely-el írjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!