Milyen msh-törvény érvényesül a következő szavakban?
hadsereg:összeolvadás?
labda:?
hagyjátok:írásban jelöletlen teljes hasonulás?
botja:összeolvadás?
egészséges:?
tavasszal:írásban jelölt teljes hasonulás
község:összeolvadás?
mondta:kiesés?
zöldség:kiesés?
labda:zöngétlenedés
botja: nem összeolvadás,hanem írásban jelöletlen teljes hasonulás
egészséges: kiesés
község: írásban nem jelölt teljes hasonulás
mondta: kiesés
zöldség: írásban nem jelölt teljes hasonulás
Az elsőt javítanám pár ponton. A botja igenis összeolvadás, mert t-ből és j-ből ty lesz. A jelöletlen teljes hasonulás akkor volna jó, ha a botja betűsort "bojja"-ként ejtenéd.
Az egészséges akkor volna kiesés, ha egéségesnek ejtenéd, röviden ejtve az s-t. Így viszont jelöletlen teljes hasonulás.
A zöldség a "botja"-hoz hasonló indokokkal alátámasztva összeolvadás.
A labdában semmilyen mássalhangzó-törvény nem érvényesül, zöngétlenedés nem lehet, mert a b és a d is zöngés, nem tudják egymást zöngétleníteni.
A többit, ha jól nézem, jó.
hadsereg:összeolvadás
labda:zöngésség szerinti részleges hasonulás, zöngétlenné válás
hagyjátok:írásban jelöletlen teljes hasonulás
botja:írásban jelöletlen teljes hasonulás (hiába ty-t mondok)
egészséges:msh. kiesés
tavasszal:írásban jelölt teljes hasonulás 1. esete
község:szerintem zöngésség szerinti részl. has., de nem vagyok biztos benne
zöldség:összeolvadás
bocsi a mondta kimaradt. msh kiesés.
Az előttem lávőnek írom,hogy a 'labda' szóban b helyett p betűt mondunk, ezért zöngésség szerinti részl. has..
A labdában szerintem sem érvényesül msh-törvény, mivel mindkét hang zöngés, így zöngésség szerint nem hasonulhat, hiszen az azt jelentené, hogy az egyik hang zöngésség szempontjából hasonlóvá válik a másikhoz. Még ha p-t is ejtünk, akkor sem a d-hez hasonul, hiszen az is zöngés, de szerintem nincs is p, inkább egy kicsit hátrébb képzett p, amire viszont nincs betűnk, így max. képzés helye szerinti részleges hasonulás lehet.
A hadsereg, a botja és a zöldség összeolvadás. (Helyesírási szabályzat 57. és 59. pont.) A hagyjátok és a tavasszal teljes hasonulás (55., 83. pont), az első jelöletlen, a második jelölt írásban. A mondta kiesés (61. pont).
Az egészséges és a község pedig jelöletlen teljes hasonulások. (53. pont.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!