Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » "Szia" nyelvtani mozgalom!...

"Szia" nyelvtani mozgalom! Csatlakozol?

Figyelt kérdés

Avagy töröljük már el végre a tetszikezést, és a tegeződjünk mindenkivel. Sokkal lazább és közvetlenebb, barátibb!

..és eltűnnének az ilyen mondatok:

Mennyire erősen tetszik a Mariska néninek a lábának fájnia? Hogy tetszik a Mariska néninek lennie?

Ki csatlakozik ehhez a mozgalomhoz?

2010. dec. 22. 10:27
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
73%
Fiatal vagy még. A magázás fontos része a nyelvünknek.
2010. dec. 22. 13:27
 12/14 anonim ***** válasza:

Sokszor kényelmetlen a magázódás, de számos előnye van. Mint pl. a rendőr, ellenőr stb. esetén, ahol úgyem kell tetszikezni.

Értem én, hogy a "Mennyire erősen tetszik a Mariska néninek a lábának fájnia?" mondatot te csak retorikai túlzásnak szántad elrettentés céljából, hogy csatlakozzunk a mozgalomhoz.. de ha mégsem, akkor itt van az életszerű változata: "Mennyire erősen fáj Mariska néni lába?" A tetszikezést csak akkor használjuk, ha közvetlenül neki mondjuk, és nem bonyolult a mondatszerkezet. De az ilyen hülye halmozásokat, meg "tetszik akarni" jellegű, mármár gúnyolódásba hajló fordulatokat mind el lehet kerülni az egyes szám harmadik személy használatával, ami ebben az esetben a magázódás kedvesebb formájaként működik. Pl. "Mariska néni is meg tetszik akarni nézni?" helyett "Mariska néni is meg szeretné nézni?".

Saten: A "meg van a csülköd" helytelen. Az igekötőt az igével egybeírjuk. De biztos nincs nagy baj, ha ezt a menüpontot böngészgeted, úgyhogy bocsi a kéretlen kötözködésért.

2010. dec. 25. 16:27
 13/14 anonim ***** válasza:
Arra nem gondoltál, hogy "Nagyon fáj Mariska néni lába?" vagy "Hogy tetszik lenni, Mariska Néni" kérdéssel elintézd a fenti problémát? Igenis szerintem jó hogy van tetszikezés, magázódás, és tegezés...Nem véletlenül maradt meg a magyar nyelvben.
2011. jan. 1. 21:21
 14/14 hopeanswerisgood válasza:
Én tisztelem a magyar nyelvet. És alapból az embereket is. De nekem kényelmetlena amgázódás - ha csak eleht, tegezek. PErsze ha nincs más lehetőség, akkor magázok, de szeirntem a tisztelet az nem attól függ, tegezem-e, vagy magázom.
2011. jan. 7. 18:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!