Hogyan kell "A" betűvel kezdődő címek elé névelőt tenni?
Például:
Megyek megnézni a Legyet
Megyek megnézni az A legyet
Megyek megnézni az "A légy"-et
Megyek megnézni az "A legy"-et
kérdőjel
Izé, a/az névelővel ellátott címek elé.
fix'd
Ha a mű címe A-val kezdődik, akkor a ragozástól nem változik:
A három testőr - Láttam A három testőrt.
Ha névelő nélküli a cím, akkor:
Hófehérke - Láttam a Hófehérkét.
Ha a szó kétféle tárgyas ragú (pl mag: magvat/magot, szó: szavat/szót), akkor a sima -t alakú tárgyat használjuk, azaz:
A piros mag (könyv) - Megvettem A piros magot. DE NEM: Megvettem a piros magvat.
Meg is lehet kerülni a problémát:
___ című filmet/könyvet.
Ezt akkor érdemes használni, ha a címről nem egyértelmű/közismert, hogy mi az, és a szövegből sem derül ki:
Kovács Géza írta a Nagyságot. Ehelyett célszerű lehet: Kovács Géza írta a Nagyság című operát.
Ezen kívül a körülírás akkor is jó, ha szimplán hülyén hangzik az adott cím tárgyragozva, mert például eleve tárgyragos (Öld meg Rómeót c. film esetén: nem jó, hogy Láttam az Öld meg Rómeót-ot.), vagy egyéb okból.
Az idézőjeles megoldás nem túl jó, de működik, de csak ha nem vált tőhangot a ragozott filmcím utolsó szava, pl:
Fekete vipera - Láttam a Fekete viperát, DE NEM: Láttam a "Fekete viperá"-t.
Viszont nem tőhangváltó szavakkal elmegy:
Honfoglalás - Láttam a "Honfoglalás"-t.
Az idézőjel egy túlbiztosítás, és mivel a jel nem igazán erre való, ezért én kizárólag akkot használnám, ha a cím valamiért furcsa, és jelölni kell az elejét meg a végét, hogy biztosan kiderüljön, például van egy olyan film, aminek a cime három ponttal kezdődik:
... az Ünnep margójára
Ekkor: Láttam "... az Ünnep margójára" című filmet. Itt ugye nem kerülhetem meg az idézőjelet, mert idióta mondatok születnének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!