Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az éti ( ) csigát egybe v...

Az éti ( ) csigát egybe v külön kell írni?

Figyelt kérdés
2010. nov. 9. 16:41
 1/9 anonim ***** válasza:
Egybe, ha jól tudom.
2010. nov. 9. 16:56
 2/9 anonim ***** válasza:
wikipédia szerint külön
2010. nov. 9. 18:38
 3/9 anonim ***** válasza:
Külön.
2010. nov. 10. 08:44
 4/9 anonim ***** válasza:
Ird be a gugliba és mindkettőből van dögivel!Az én véleményem hogy az ét-i csiga az étkezési csiga édi kis becézése-tehát külön irandó.Ha valaki másként tudja attól még lehet Ő is meg én is rendes ember!!
2010. nov. 13. 23:25
 5/9 anonim ***** válasza:
Éti csiga. külön írjuk, ez egy konkrét faj neve, a csigák osztályán belül, és a fajneveket mindig külön írjuk, és általában két szóból állnak, pl: éti csiga, közönséges papucsállatka, mezei pocok, homo sapiens :D
2010. nov. 14. 13:29
 6/9 anonim ***** válasza:
éti csiga
2010. nov. 15. 09:52
 7/9 Kagemusha ***** válasza:
...egybe!
2010. nov. 19. 16:49
 8/9 Protonpumpa ***** válasza:

Ez egy csigafajta.

[link]

2014. aug. 13. 21:55
 9/9 BringaManó ***** válasza:

Először is: szerintem ez nem fajta, hanem faj. (vagyis nem egy mesterségesen kitenyésztett kisebb csoport)

Tudom, hogy ennek köznyelvileg nem sok jelentősége van, kb. mint a kockás füzetnek, de itt pont „szakmázás” folyik. :-)

Másodszor valóban úgy tűnik, hogy egybeírandó, de annyiban érdekes a kérdés (pláne a válasz :-), hogy ez az éticsiga egyik olyan spéci eset, amely a szabályzatban (illetve az ahhoz csatolt szótárban) hibásan van (sőt a Magyar értelmező kézisztórában is), és az OH-t fogadjuk el helyesnek. L. még.:

[link]

(meg itt is, hogy ne csak Wiki-link legyen:

[link]

[link]

[link] )

Valamint óvatosan-tisztelettudóan javaslom, hogy a Helyes-e-nek is mondjátok meg, hogy van ilyen szó, bár tudom, hogy nem rendeltetésszerű használat ott kérdezni az éticsigát, de hátha valaki ilyesmire vetemedik az életben:

[link]

2014. aug. 14. 11:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!