Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A Vodafone nem rég váltott...

Rics37 kérdése:

A Vodafone nem rég váltott nevet Onéra (jó hülye egy név), de azt látom minden hírportálon rosszul használják előtte a névelőtt: a One. Miért? Szerintetek hogyan lenne helyes?

Figyelt kérdés
Ha magánhangzóval kezdődik a szó, akkor nem a "az" névelőt kéne használniuk?

jan. 17. 12:10
1 2 3 4 5 6
 11/52 anonim ***** válasza:
91%

Úgy ejted, ahogy akarod. Ha helytelenül, hát helytelenül. Nekünk aztán olyan mindegy.

Valamint, hadd, nem pedig "had".

Az mást jelent.😉

jan. 17. 19:22
 12/52 BringaManó ***** válasza:
47%

akik komolyan próbáltak válaszolni (1, 2, 3, 4, 5 stb.), azoknak üzenem, hogy a kulcsszavak között szerepel ez is: #vicc #humor...

(remélem, hogy hamar a helyére kerül a kérdés)

jan. 17. 22:00
 13/52 anonim ***** válasza:
55%
10. Te fogyatékos vagy? Az One és jogelődje annyira magyarok, mint a pl. az RTL (Radio Television Luxembourg). De tudod mit! A Sanyo márkát nyugodtan ejtsd sanyónak, A Volkswagent folkszvagen helyet vével volksvévéagennek stb.
jan. 18. 11:43
 14/52 BringaManó ***** válasza:

#10: "had ejtsem már magyarul egy magyar cég nevét"

Ejtsd nyugodtan magyarul, ha tudod – de miért az írásból indulsz ki? :-o

A beszéd az első. Aztán hogy hogy írjuk, az más kérdés: van, amit "ugyanúgy" írunk (vagyis ha a leírt formát kiolvassuk, akkor ugyanazt kapjuk, mint ahogy a szót normál esetben ejteni szoktuk), és van, amit máshogy írunk, mint ahogy ejtjük (pl. kisebb, lesz, légy szíves, Weöres, Cházár, Trump, Goethe, crescendo, cringe stb. ...).

A One-t nyilván(!) nem úgy ejtjük, hogy [one], hanem kb. így: [van]. Ez a magyar ejtése. Ejtsd magyarul.

Az [one] nem "magyarul ejtés", hanem a leírt forma ész nélküli, betű szerinti felolvasása.

jan. 18. 12:06
 15/52 A kérdező kommentje:

Nekem ez még mindig magas

Tehát: Ván-nak kell ejteni, One-ként van leírva, de közben egyet jelent, ami amúgy nem is igazi jelentés csak szám. 200IQ

jan. 18. 17:16
 16/52 anonim ***** válasza:
77%

Nem te vagy a legélesebb kés a fiókban.

Gondolom, jó sok dolog van még, amit nem értesz, nem csak ezt az egy.🤣

jan. 18. 17:30
 17/52 A kérdező kommentje:
16. De nem is te. Jelenleg a 12-es válaszoló aki ezt a címet a legjobban megérdemelné
jan. 18. 17:41
 18/52 anonim ***** válasza:
Hát ezzel most nem igazán sikerült megcáfolnod.😉
jan. 18. 17:56
 19/52 BringaManó ***** válasza:
76%

"ami amúgy nem is igazi jelentés csak szám"

ezt nem értem.... akkor én sem vagyok éleskés? szomorkás... :-(

jan. 18. 18:24
 20/52 A kérdező kommentje:
19. Azzal csak annyit akartam mondani, hogy a számoknak értékük van, nem jelentésük. Kivéve persze ha valaki hisz a számmisztikába.
jan. 18. 18:29
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!