Logikus, de nem értelmes a következő mondat?
Már csak ... (egy tárgy) hiányzik körülőle.
Ez a mondat. Annak analógiájára, hogy már csak ... hiányzik mellőle. Tehát ha nem mellette, hanem körülötte van a dolog, akkor így kéne mondani, nem?
A szórenden változtathatunk, de az adott szituáció így kívánja meg a szórendet, mert a tárgy a hangsúlyos a mondaton belül.
Ilyesmire gondolsz?
A sziget kész, már csak tenger kell köré.
A szoba megvan, már csak fal kell köré.
A tábortűz ég, már csak egy csapat kell köré.
Már csak ... (egy tárgy) hiányzik a környékéről.
Már csak ... (egy tárgy) hiányzik a környezetéből.
Már csak ... (egy tárgy) hiányzik a kerületéről.
A köré az jó!
A környéke, közeléből, környezetéből az nem jók.
Mondom a konkrét mondatot: láttam egy virslit evő hölgyet egy autóban és megjegyeztem, hogy már csak a hotdogkifli hiányzik... köré :D
Nyilván itt látszik, hogy a többi szó miért nem jöhet szóba. A köré szerintem jó.
Mi van kérdező - megnézted "A humorista" című filmet, melyben ez a gyilkos slusszpoén?
a szó, amit keresel, általános esetben: körüle
(pl. A szigetet megrajzoltam, már csak a tenger hiányzik körüle.
A vár megvan, már csak az árok hiányzik körüle.
A tábortűz ég, már csak a csapat hiányzik körüle.
más számban/személyben is:
Te leszel az énekes, már csak egy zenekar hiányzik körüled.
Milyen szép pár vagyunk, már csak a gyerekek hiányoznak körülünk.)
a konkrét, virslis esetben viszont kicsit fura lenne ez a szó, inkább azt mondanám, hogy "már csak a hotdogkifli hiányzik", esetleg: "már csak a hotdogkifli hiányzik róla"
Szerintem a “körüle” szó belepasszol a példamondatba.
Elképzeltem a nagyanyámat, ahogy mondja:
“Szép leány vót az Eszti, de amikó kiderült, hogy zsidó, az udvarlók bizon etüntek körüle!”
Szerintem jól hangzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!