Miért van mindig olyan érzésem, hogy a muszáj szót muszályként kéne írni?
Sokkal jobban illik hozzá a "ly" mint a "j" szerintem, mindig olyan fura érzés helyesen leírni.
Nálatok van ilyen érzés?
#10 "minden probléma"
Kisbetűvel kezdtél mondatot.
"főleg hogy"
Vessző nincs.
"az utóbbi években gyakori rendszere is pallérozza"
Teljesen értelmetlen szóhányás.
"kérlek sorold"
Ismét kisbetű.
Mindemellett a teljesen random felkiáltójel és gondolatjel használata, ami mögött semmilyen értelem és logika nincsen, teljesen véletlenszerű és majdnem minden esetben helytelen.
Nagyon-nagyon erőltetetten próbálkozom, hogy itt kitűnj közülünk, de mégis mennyire kell szánalmasnak és megkeseredettnek lenni ahhoz, hogy az interneten vadidegenek előtt a helyesírásunkkal próbáljunk felvágni? Főleg, ha közben vétesz egy rakás hibát és csak bohócot csinálsz magadból.
Viszont én a cirkuszokat sosem szerettem, úgyhogy sok szerencsét kívánok az előadásodhoz.
""kérlek sorold"
Ismét kisbetű."
Ja és innen is hiányzik egy vessző.
A németeknél nem a szavak neme okoz hasonló problémát, hanem van náluk a j/ly-nél nehezebb helyesírási kérdés: f (ef) - v (fau) - w (vé), melyik szóban hogyan írjuk.
Igen, időt lehetne megspórolni, ha nem különböztetnénk meg a j-t és az ly-t. Esztétikai okokból megmarad még ezer évig. Komojan.
Nos, az a nagy helyzet #11 és #12, hogy egy kifejezetten irodalmi érzék nélküli személy vagy!
Némely leszólt mondatomat egyfajta megszólításként a #szám forma kezdi, tehát a kötőjeles hatásszünet után már nem kell nagybetű. Évek óta még senki sem kötött bele ebbe a gyakorin, mert ezt mindenki elismeri egyfajta "költői" szabadságnak. A # jelből nincs kicsi és nagy, így a mondatkezdéseim is hibátlanok!
A "főleg hogy"-nál azért nincs vessző, mert a mondat ritmusát az előtte levő kötőjel uralja, tehát az én ízlésemnek így volt helyesebb. Ez tényleg durva hibának számít? Te sohasem olvasol hangulatosabb formában megírt irodalmi szövegeket és verseket?
- ezt jobb helyeken választékos fogalmazási stílusnak nevezik, nem pedig "teljesen értelmetlen szóhányás"-nak.
Kissé csalódtam, hogy a "bullshittelésből" szlengemet nem lőtted ki azzal, hogy csak egy t való bele. Most azért elárulom, hogy szándékosan írtam így, hogy legyen egy kis áthallás a sitt szóra!
😆😂🤣
#15:
segítek: ebből a névelő hiányzott ("a Gyakori rendszere"), ami persze nem helyesírási hiba, meg nagybetűvel jobb lett volna, mégiscsak ez a neve. :-)
amúgy meg nem a GYK rendszere húzza alá, hanem a böngésződ :-D
de mindez apróság, a #11-nek valóban nem sikerült nagy hibát találnia, meg amúgy is gáz ez a felsőbbrendű stílus, amivel előadta magát, úgyhogy cseppet sem bánom, hogy elbúcsúzott ettől a válaszfolyamtól – inkább ne is csalogassuk vissza. :-)
BringaManó - teljesen egyetértek a névelő hiányával. Nem is értem, hogy maradhatott ki! (Néha olyan érzés van bennem, mintha a modik csak úgy a vicc kedvéért suttyomban átírnának egy-két betűt.)
☺️
Látom számítógépzseni is vagy, mert nem tudtam, hogy a böngésző felelős a javításért - de ennek majd még utána kell néznem. A #11 felsőbbrendűsége szerintem is nagy gáz!
😉😁
Egyébként a ly/j nem teljesen ugyanazt a hangot jelöli, baranyaiak beszédén néha meg is lehet különböztetni, a ly eredetileg egy j-l közti hangot jelölt. Nem tudom, hogy mennyire elterjedt ma még, hogy másképp ejtik és mely országrészekben.
És egyébként szerintem is felesleges szivatás, jobb lenne mindenhol a j-t használni. Az én szememet is nyilván zavarná, mert úgy szoktam meg hogy harkály, bagoly, homály stb., de az új generáció már az újat szokná meg.
Szerencse, hogy a kétféle e hangot nem kell kétféleképpen írni, mert budapestiként azt is teljesen egyformán ejtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!