Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Brugge városának miért a...

Brugge városának miért a francia Bruges [brüzs] verzióját használjuk, amikor a helyiek nagyon nem akaródznak francia nyelven szóbaállni a látogatóval?

Figyelt kérdés

#Belgium #Brugge #Flandra
2024. jún. 13. 09:27
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Ezen én is csodálkoztam már. Szerintem egyszerűen csak a hagyomány lehet a magyarázat.

Egyébként számos városnév esetében megfigyelhetjük, hogy nem magyar és nem helyi nevet használunk rá, példaként említhetem Casablancát, Nicosiát, Nizzát vagy ott a Mexico City, amit én mindig kigyomlálok az általam szerkesztendő szövegekből.

Belgium helyzete olyan szempontból sajátos, hogy majdnem minden nagyobb településnek két hivatalos elnevezése van.

2024. jún. 13. 10:24
 2/13 anonim ***** válasza:
66%

Pozsonyt is használjuk, meg Bécset is, pedig a helyiek nem nagyon magyarok. Ahogy pl a japánok sem japánnak hívják magukat, a lappok sem lappnak, a grúzok sem grúznak, stb

Hogy milyen elnevezés honosodott meg, annak nem sok köze van a mai etnikai összetételhez, vagy hogy a helyiek hogy hivatkoznak magukra vagy városukra.

2024. jún. 13. 10:30
 3/13 TappancsMancs ***** válasza:
0%

Fölsleges volt lepontozni a 2-est, mert a kérdés egy külföldi város magyar megnevezésről szól és a kettes erre írt más példákat. Pozsony nagyon jó példa, és bár van régről szép magyar neve, hogy Pozsony, de ma Szlovákiában van és bizony ma szlovák város. Teljesen jó volt a példa.Érdemes a pontozásokat egy kicsit lassabban és megfontoltabban csinálni.

(Mellékesen nekem legalábbis tetszik a Pozsony, mert jól hangzik.)

2024. jún. 13. 14:27
 4/13 TappancsMancs ***** válasza:

Csináltam egy gyors keresést kérdező és tényleg csak control v control c alapon. És nem tűnik úgy, hogy a francia Brugest használnánk.

Rákerestem mindkét változatba és úgy tűnik, hogy mi magyar közegben vegyesen használjuk, sőt több helyen egyszerre mindkettőt és talán te a francia nevén találtál linkeket, és talán úgy kerestél rá azokat adta ki. A "Belgium"-ra keresve is vegyesnek tűnik a város neve.

A magyar wikipédia, mint lexikális olda értelemszerűen a holland nyelvűt használja, mivel a város a holland nyelvi területen van, így ez elég nyilvánvaló használat. Az utazással kapcsolatos oldalak is a holland nevén írják többnyire. A sajtó meg használja mindkét változatot, a hollandot és franciát is.

2024. jún. 13. 14:58
 5/13 TappancsMancs ***** válasza:
53%

Nem kell megnyitogatni csak itt van...

magyar wiki --- holland - BRUGGE

[link]

utazomajom.hu --- holland - BRUGGE

[link]

utazaskatalogus.hu --- holland - BRUGGE, fancia - BRUGES

[link]

vizzitor.hu --- holland - BRUGGE

[link]

hetedhetorszag.hu --- holland - BRUGGE

[link]

travelhacker.eu --- holland - BRUGGE

[link]

utazom.com --- holland - BRUGGE, fancia - BRUGES

[link]

utikritika.hu --- holland - BRUGGE

[link]

utazaseuropaba.hu --- holland - BRUGGE

[link]

bonoutazas.hu --- holland - BRUGGE

[link]

utazom.com --- holland - BRUGGE

[link]

budavartours.hu --- holland - BRUGGE, német - BRÜGGE

[link]

otptravel.hu --- fancia - BRUGES, (holland - BRUGGE, német - BRÜGGE)

[link]

flixbus.hu --- holland - BRUGGE

[link]

shell.hu/autosok --- holland - BRUGGE

[link]

repjegy.hu --- holland - BRUGGE

[link]

vista.hu --- holland - BRUGGE

[link]

omio.hu --- holland - BRUGGE

[link]

femina.hu --- holland - BRUGGE, fancia - BRUGES

[link]

[link]

hvg.hu --- holland - BRUGGE, fancia - BRUGES

[link]

[link]

index.hu --- holland - BRUGGE, fancia - BRUGES

[link]

[link]

portfolio.hu --- holland - BRUGGE, fancia - BRUGES

[link]

[link]

mandiner.hu --- holland - BRUGGE, fancia - BRUGES

[link]

[link]

444.hu --- holland - BRUGGE, fancia - BRUGES

[link]

[link]

2024. jún. 13. 14:59
 6/13 TappancsMancs ***** válasza:
53%

és nehogy helyesírásnak vegye valaki jav 😊

4/ változatba > változatban

2024. jún. 13. 15:07
 7/13 anonim ***** válasza:
tappancs, a világ nem csak a gugliból áll. teljesen helytálló a kérdés, bruges/brugge városára külföldön is többnyire a francia nevén hivatkoznak. de ha nem hiszed, írd be a gugliba a kérdező kérdését angolul. sokaknak másoknak is feltűnt, quorá-n is jó páran feltették.
2024. jún. 14. 14:30
 8/13 anonim ***** válasza:
(ehhez képest pl. antwerpen vagy gent esetében nem jellemző ilyesmi.)
2024. jún. 14. 14:30
 9/13 TappancsMancs ***** válasza:

7/ Okés. Értem így. Én a "használjuk"-ot magyar nyelvre értettem. De okés, ha nemzetközileg értendő, akkor okés.

Azért zárójelben ... a "világ nem csak a gugliból áll" fölösleges volt, hiszen az internetet nehezményezted vagy az alkalmatlanságát hangsúlyoztad és egyből utána az internetes keresést javasoltad. 😋 És azért net nélkül szerintem, csak az odalátogatásokra alapozott válaszok száma nagyon kérdéses, hogy mennyi lenne.

Okés ez mellékes, így már értem... majd írok még akkor egy kicsit és a második kérdésre úgysem írtam semmit. 🙄

2024. jún. 14. 18:12
 10/13 TappancsMancs ***** válasza:

A gyakorisága nem magyar internetes oldalakon egy kisebb kereséssel nekem egyenlőnek tűnik, illetve talán a francia tényleg gyakoribb. De talán többet néztétek és lehet, hogy valóban a francia Bruges a gyakoribb és ez könnyen lehet.

A mai használatra viszont hatásal van Belgium történelmi háttere, de a második kérdésre is, hogy miért nem beszélnek franciául annyira. Tartalmi blokkokba szedtem, hogy könnyebb legyen áttekinteni mondjuk kicsit hosszabbacska lett, egy kicsit megszaladt, de nincs benne nehezen érthető történelmi okfejtés. Meg azért talán érdekes is lesz a témához kapcsolódóan.

BELGIUM ÉS A FRANCIA NYELV

Belgium nem francia nyelvű ország - bár lehet, hogy tudod, csak a kérdés így is érthető - mindenesetre Belgiumnak 3 hivatalos nyelve is van: holland, francia és német és a helyiek nyelve régiónként változik. Sokan hiszik, hogy Belgium elsődleges nyelve a francia és ez nem annyira igaz. Belgiumban az elsődleges nyelve a holland.

BELGIUM TÖBBNYELVŰSÉGE

És Belgiumban nem beszéli mindenki mindhárom nyelvet, csak részben tudják a többit - csak mert ezt hihetnénk a kívülállók, hogy egy három nyelvű országban mindenki beszéli mind a három nyelvet. Pedig nem. Persze más a politikailag korrekt szépre egyszerűsített változat, ami szerint a közlés inkább csak annyi, hogy "Belgiumnak három hivatalos nyelve van." meg "A belgák többsége kétnyelvű." esetleg hozzátéve, hogy "Belgiumban szabad nyelvhasználat van.", és itt a szokásos polkorrekt közlés véget is szokott érni.

ANYANYELVEK BELGIUMBAN

A holland nyelvű területen mindenkinek anyanyelve a holland, de csak nagyjából a fele beszél franciául is. Délen a francia anyanyelvű régióban pedig a lakosság alig 20%-a beszél hollandul. Vagyis hivatalosan ugyan elfogadott mindhárom nyelv Belgiumban, de azt nem beszéli minden belga lakos.

A három nyelv megoszlása történelmi hátterű és a Belgiumot körülvevő országok szerint beszélik a nyelveiket. Belgiumtól északra Hollandia van, ott hollandul beszélnek. Tőlük délre van Franciaország ahol franciául beszélnek. És tőlük keletre van Németország, ahol pedig németül beszélnek.

- Itt egy nyelvi megoszlási térkép Belgiumról.

[link]

A wikisen nincs felirat - úgyhogy itt egy jobb nyelvi térkép:

[link]

- Anyanyelvek százalékos arányai Belgiumban:

holland 59%

francia 40%

német 1%

- A többnyelvűség arányai Belgiumban:

Észak - Flandria 49% a francia második nyelvként

Dél - Vallónia 16% a holland második nyelvként

2024. jún. 15. 21:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!