Kinek van igaza?
Szerintem mindkettő helyes a magyar nyelvben:
1. hétvége
2. hét vége
A barátnőm szerint csak a 'hétvége' helyes, 'hét vége' nincsen.
Szerintem pedig van. Pl.:
1. hétvége, mint szombat és vasárnap
2. hét vége, mint magának a hétnek a vége (péntek is)
(+3. hét vége van egy tárgynak <de ez most nem releváns>)
Nem tudom meggyőzni őt. Vagy én tévedek?
A nyelv.hu-n is írják, szerinte nem hiteles az oldal...
Hétvégén koncertre megyek: ebben az esetben szombaton vagy vasárnap.
A hét végén megírjuk a témazárót: azaz pénteken.
A hét végén lesz egy búcsúest: mivel a turnusok a szállodában szerdától szerdáig vannak, így kedd este várható ez a program.
Szóval mást jelent, de mindkettő helyes.
"A hét végén megírjuk a témazárót: azaz pénteken."
De akkor miért nem így írtad:
"Pénteken TZ-t írunk" ez érthetőbb és egyszerűbb, magyarosabb.
Akkor már így is lehetne írni:
A hét vége előtti napot követő napon megírjuk a témazárót: azaz pénteken.
Valójában kérdező mindkét változat helyes, csak a külön írt formában ritkábban használjuk az értelme miatt, mivel mindkettő nagyon hasonló időtartamokra vonatkozik, így a legtöbbször a sima "hétvége" elegendő, mint szombat és vasárnap. De lehetne a hét végét néhány órában is érteni, vagy akár péntektől kezdődően is, mint például: "Na, péntek van, itt a hét vége." Csak ez ritkább eset.
e-nyelv.hu
"hétvége, hét vége
A „hétvégén” csak egybeírt formában létezik? Például egy olyan mondatban, hogy „egy hely, ahova, bármi történt, minden hét végén visszatérhetett”, hogyan kell írni?
A kérdéses kifejezésnek két jelentése és ebből eredően kétféle helyesírása van. Ha ‘szombat és vasárnap’ a jelentés, akkor egybeírandó. Ha azonban a hét utolsó szakaszát értjük alatta (amely lehet a hét utolsó 2 napjánál valamivel hosszabb és rövidebb periódus is akár), akkor különírandó. A példamondatbeli írásmód is attól függ, melyik jelentésben használjuk a kifejezést.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült."
A hét vége az a vasárnap, a hétvége pedig a szombat-vasárnap, de van, aki a pénteket is ide számolja.
Ugyanígy megkülönböztetjük a hosszú hétvége ( egy három, vagy négy napos hétvége) és a hosszú hét vége (egy nehéz, vagy fárasztó hét vége) kifejezéseket is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!