Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Kinek van igaza?

Kinek van igaza?

Figyelt kérdés

Szerintem mindkettő helyes a magyar nyelvben:

1. hétvége

2. hét vége

A barátnőm szerint csak a 'hétvége' helyes, 'hét vége' nincsen.

Szerintem pedig van. Pl.:

1. hétvége, mint szombat és vasárnap

2. hét vége, mint magának a hétnek a vége (péntek is)

(+3. hét vége van egy tárgynak <de ez most nem releváns>)

Nem tudom meggyőzni őt. Vagy én tévedek?

A nyelv.hu-n is írják, szerinte nem hiteles az oldal...

jún. 1. 12:20
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Hétvégén koncertre megyek: ebben az esetben szombaton vagy vasárnap.

A hét végén megírjuk a témazárót: azaz pénteken.

A hét végén lesz egy búcsúest: mivel a turnusok a szállodában szerdától szerdáig vannak, így kedd este várható ez a program.

Szóval mást jelent, de mindkettő helyes.

jún. 1. 13:22
 12/16 anonim válasza:
0%

"A hét végén megírjuk a témazárót: azaz pénteken."

De akkor miért nem így írtad:

"Pénteken TZ-t írunk" ez érthetőbb és egyszerűbb, magyarosabb.

jún. 1. 13:25
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
12: Azért nem így írtam, mert akkor nem lenne benne a hét vége kifejezés :D
jún. 1. 13:27
 14/16 anonim válasza:
45%

Akkor már így is lehetne írni:

A hét vége előtti napot követő napon megírjuk a témazárót: azaz pénteken.

jún. 1. 13:30
 15/16 TappancsMancs ***** válasza:

Valójában kérdező mindkét változat helyes, csak a külön írt formában ritkábban használjuk az értelme miatt, mivel mindkettő nagyon hasonló időtartamokra vonatkozik, így a legtöbbször a sima "hétvége" elegendő, mint szombat és vasárnap. De lehetne a hét végét néhány órában is érteni, vagy akár péntektől kezdődően is, mint például: "Na, péntek van, itt a hét vége." Csak ez ritkább eset.

e-nyelv.hu

"hétvége, hét vége

A „hétvégén” csak egybeírt formában létezik? Például egy olyan mondatban, hogy „egy hely, ahova, bármi történt, minden hét végén visszatérhetett”, hogyan kell írni?

A kérdéses kifejezésnek két jelentése és ebből eredően kétféle helyesírása van. Ha ‘szombat és vasárnap’ a jelentés, akkor egybeírandó. Ha azonban a hét utolsó szakaszát értjük alatta (amely lehet a hét utolsó 2 napjánál valamivel hosszabb és rövidebb periódus is akár), akkor különírandó. A példamondatbeli írásmód is attól függ, melyik jelentésben használjuk a kifejezést.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült."

[link]

[link]

jún. 1. 16:13
 16/16 A nagy Levin ***** válasza:
90%

A hét vége az a vasárnap, a hétvége pedig a szombat-vasárnap, de van, aki a pénteket is ide számolja.

Ugyanígy megkülönböztetjük a hosszú hétvége ( egy három, vagy négy napos hétvége) és a hosszú hét vége (egy nehéz, vagy fárasztó hét vége) kifejezéseket is.

jún. 1. 20:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!