Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Kinek van igaza?

Kinek van igaza?

Figyelt kérdés

Szerintem mindkettő helyes a magyar nyelvben:

1. hétvége

2. hét vége

A barátnőm szerint csak a 'hétvége' helyes, 'hét vége' nincsen.

Szerintem pedig van. Pl.:

1. hétvége, mint szombat és vasárnap

2. hét vége, mint magának a hétnek a vége (péntek is)

(+3. hét vége van egy tárgynak <de ez most nem releváns>)

Nem tudom meggyőzni őt. Vagy én tévedek?

A nyelv.hu-n is írják, szerinte nem hiteles az oldal...

jún. 1. 12:20
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
86%

Veled értek egyet.

Logikusan gondolkodva, ha van hó vége, nap vége, akkor kell lennie hét végének is. (Mint a hét utolsó szakasza.)

jún. 1. 12:34
 2/16 anonim ***** válasza:
18%
Neked van igazad, de értelmi fogyatékosokat teljesen felesleges győzködnöd az igazadról. Egyszerűbb ha elkönyveled magadban, hogy súlyos szellemi deficitben szenved a barátnőd aki képtelen elfogadni a tényeket, mint hogy kiírsz kérdéseket, hogy 1000+1. csatornán is meg legyen erősítve az egyébként teljesen evidens tény. Szóval te sem vagy a legélesebb kés a fiókban, ha képes vagy elbizonytalanodni egy hiteles forrásból származó információban (nyelv.hu) csak mert hasraütésszerűen a primitív barátnőd azt mondta, hogy SZERINTE nem hiteles...
 3/16 anonim ***** válasza:
80%

[link]

Az oldalt az Akadémia üzemelteti, hitelesnek tartanám.

4/16 A kérdező kommentje:

12:34, köszi, megmutatom neki.

12:34, a szerelmemre hogy mert ilyet írni, vagy bárkire?

Írtam, hogy engem elbizonytalanít az enyelv.hu?

Igen,kiírtam a kérdésem, mert szerettem volna neki megmutatni, de inkább jelentelek. Ez az oldal azért van, hogy kiírja az ember a kérdéseit, nem azért, hogy a tefajta unatkozó trollok okoskodjanak a semmibe és ismeretlenül sértegessék a normális embereket. Sajnálom, hogy nincs más elfoglaltságod.

jún. 1. 12:46
 5/16 A kérdező kommentje:
*mersz
jún. 1. 12:47
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

A hétvége szó, ami általánosságban a péntek délutántól vasárnap estig tartó időszakot jelöli, ez helyesen egybe van írva.

Az, hogy a hét vége, nyelvtanilag szintén helyes, csak nem olyan önálló kifejezés, mint a hétvége. Ez egy birtokos eset, ugyanúgy mint az év vége, a bot vége, az óra vége, stb. Például az egy helyes mondat hogy az amerikai naptárakban vasárnappal kezdődik a hét, és szombaton van a hét vége. Viszont a hétvége ugyanúgy szombat-vasárnap náluk is.

jún. 1. 12:51
 7/16 anonim válasza:
43%

Én a "hét vége" szóval nem is tudok normális mondatot mondani, amiben nincs toldalék, kötőszó, ragozás, stbb..

Írj nekem egy értelmes mondatot amiben a "hét vége" szó szerepel, és nincs között semmi tehát a "hét" és a "vége" egymást követi.

jún. 1. 12:51
 8/16 anonim ***** válasza:
78%
A "hét vége" más jelentéssel is bír, kontextustól függően. Például ha van egy 1 hétig tartó esemény, ami mondjuk csütörtökön kezdődik, akkor a hét vége szerdára esik.
jún. 1. 13:14
 9/16 anonim válasza:
54%

És ebbe miért kell a hét vége? Így magyarosabb nem:

"Ha van egy 1 hétig tartó esemény, ami mondjuk csütörtökön kezdődik, akkor az következő hét szerdára esik."

De amúgy sem értem a mondatot amit írtál, mi az hogy csütörtökön kezdődik, de szerdára esik?

jún. 1. 13:16
 10/16 anonim ***** válasza:
77%
#9, pedig ennél érthetőbben nem tudom, hogyan lehetne megfogalmazni.
jún. 1. 13:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!