Kinek van igaza?
Szerintem mindkettő helyes a magyar nyelvben:
1. hétvége
2. hét vége
A barátnőm szerint csak a 'hétvége' helyes, 'hét vége' nincsen.
Szerintem pedig van. Pl.:
1. hétvége, mint szombat és vasárnap
2. hét vége, mint magának a hétnek a vége (péntek is)
(+3. hét vége van egy tárgynak <de ez most nem releváns>)
Nem tudom meggyőzni őt. Vagy én tévedek?
A nyelv.hu-n is írják, szerinte nem hiteles az oldal...
Veled értek egyet.
Logikusan gondolkodva, ha van hó vége, nap vége, akkor kell lennie hét végének is. (Mint a hét utolsó szakasza.)
12:34, köszi, megmutatom neki.
12:34, a szerelmemre hogy mert ilyet írni, vagy bárkire?
Írtam, hogy engem elbizonytalanít az enyelv.hu?
Igen,kiírtam a kérdésem, mert szerettem volna neki megmutatni, de inkább jelentelek. Ez az oldal azért van, hogy kiírja az ember a kérdéseit, nem azért, hogy a tefajta unatkozó trollok okoskodjanak a semmibe és ismeretlenül sértegessék a normális embereket. Sajnálom, hogy nincs más elfoglaltságod.
A hétvége szó, ami általánosságban a péntek délutántól vasárnap estig tartó időszakot jelöli, ez helyesen egybe van írva.
Az, hogy a hét vége, nyelvtanilag szintén helyes, csak nem olyan önálló kifejezés, mint a hétvége. Ez egy birtokos eset, ugyanúgy mint az év vége, a bot vége, az óra vége, stb. Például az egy helyes mondat hogy az amerikai naptárakban vasárnappal kezdődik a hét, és szombaton van a hét vége. Viszont a hétvége ugyanúgy szombat-vasárnap náluk is.
Én a "hét vége" szóval nem is tudok normális mondatot mondani, amiben nincs toldalék, kötőszó, ragozás, stbb..
Írj nekem egy értelmes mondatot amiben a "hét vége" szó szerepel, és nincs között semmi tehát a "hét" és a "vége" egymást követi.
És ebbe miért kell a hét vége? Így magyarosabb nem:
"Ha van egy 1 hétig tartó esemény, ami mondjuk csütörtökön kezdődik, akkor az következő hét szerdára esik."
De amúgy sem értem a mondatot amit írtál, mi az hogy csütörtökön kezdődik, de szerdára esik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!