Tudnátok segíteni abban, hogy egy interjú legépelésekor milyen szabályai vannak a gondolatjel használatnak?
Neten nem találok rendes anyagot róla.
Példa:
Szeretem a meglepetéseket – de csak a sportpályán, a színházban, vagy a karácsonyfa alatt. Arra készülök, hogy az eredeti menetrend szerint megyünk tovább: lesz költségvetés, zárszámadás, adómódosítások – mint minden évben. Hogy a változás mélysége milyen, az persze percepció kérdése: ha valakinek egy kicsi jogszabály-módosítás is jelentősen befolyásolja az életét, joggal mondhatja, minden felfordult körülötte, de a gazdaság egészére nézve ez – például a reklámpiac ügye – mégis csak kis szelet.
jók így a gondolatjelek (vagyis szóközök vannak körülötte), nem tudom, milyen szabályra gondolsz.
(ez az interjú legépelésétől független, más helyzetben is így van)
vesszőhiba van, ide nem kell vessző:
"a színházban vagy a karácsonyfa alatt"
mi a konkrétabb kérdés (ha maradt)?
szia , ezt nem én írtam, hanem egy online újság interjújából vettem ki.
A kérdésem az, hogy mi a szabály, mikor használjuk a gondolatjelet? interjúban nagyon gyakori és nem tom hogy pl a fenti szövegben ahol írták, miért indokolt?
Viszont az is igaz, hogy a gondolataid lecserélése vesszőre már túltolja a mondatokat és helytelenek is. Az egészet át kéne írni.
Emelt szintű és hivatali nyelvtant tanultam egyébként. Ez így nem lenne engedélyezett benne.
#5 teljesen jók úgy.
"Olyan esetben használunk, amikor beleférne egy mondatba elválasztás nélkül és mégis lehetne különálló gondolat levegővétellel."
ezt nem is értem... (de ez az én hibám)
a példáid helyesen írva:
"Elmegyek Miskolcra – párommal együtt –, és én egyedül túrázok."
"Elutazok akárhová, és megnézem az akármit – párommal együtt."
(a vesszék, és gondolatjelek javításától persze még nem lesz "magyarul": a "párommal" elé kívánkozó névelőt nem pótoltam, mert az nem helyesírási kérdés)
amúgy tudok nagybetűt írni, csak nem mindig akarok. :-P
én sem gondolom, hogy nem tudsz helyesen írni, csak bizonyára nem akarsz :-P
(és pusztán szórakozásból téveszted meg gyk-társaidat helyesírási kérdésekben :-( )
Márpedig pontosan te írkálsz tévedéseket, másik helyen már kikiáltottalak trollnak és jelentettelek! Én emelt szintű nyelvtant tanultam kétszer is - két szakmához. Véletlenül keveredtem errefelé és tipikus módon betalál egy troll.
Rettentően tévesen javítottad ki a példáimat, mivel egyáltalán nem kell vagy nem szükséges oda vessző. Semmi sem indokolja felsorolás nélkül és ez ált. iskolai tananyag.
Sőt: régi köztudat szerint "és" elé felsorolásban sem kell vessző. Márpedig ez egyébként pont helytelen.
Úgyhogy legyél szíves te abbahagyni ezt! Eddig senki nem járt jól, aki engem igazságtalanul betalált. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!