Rabolom vagy rablom valakinek az idejét?
Ez nem "helyes/helytelen" kérdése, ez arról szól, hogy hogyan szokták mondani.
Szerintem mindkét forma előfordul (és ha így van, akkor mindkét forma "helyes"), a kérdés az lehet, hogy melyik a gyakoribb (vagy "gyakrabb"?... ;-).
Ilyen szempontból pedig nagyon jó, hogy itt felteszed a kérdést, még jobb lenne, ha szavazást írtál volna ki, mert úgy könnyebb lenne válaszolni is, meg a "statisztika" is olvashatóbb.
Én a magam részéről úgy mondom, hogy rabolom.
BringaManó, odahányhatod mindenhova, attól még nem lesz igazad. Igenis van helyes és helytelen alak.
Azt meg tényleges felesleges mindig odaírnod, hogy nem helyesírási kérdés. A kérdező sem állította, hogy helyesírási. Az oldal kategóriái közül viszont ebbe illik bele a legjobban, ennyi.
"BringaManó, odahányhatod mindenhova"
Nem értem, miért beszélsz így velem, bántottalak?
"attól még nem lesz igazad. Igenis van helyes és helytelen alak."
Helyesírásban van. De azt mi alapján döntöd el, hogy a rablom vagy a rabolom a "helyes"?
"Azt meg tényleges felesleges mindig odaírnod, hogy nem helyesírási kérdés."
Ezt nem tudhatjuk. Bennem él a remény, hogy az emberek fejében hátha valahogy rendeződik egyszer, maaaajd, sokára, lassan-lassan, hogy mi a helyesírás, és mi a nyelv.
"A kérdező sem állította, hogy helyesírási."
Én sem állítottam, hogy állította...
De a helyesírás kategóriába tette a kérdést, és azt kérdezte, hogy "Melyik helyes és miért?"
Bocs, ha túl messze menő következtetést vontam le ebből. :-DD
"Az oldal kategóriái közül viszont ebbe illik bele a legjobban, ennyi."
Ebbe a kategóriába NEM illik bele olyan kérdés, amely nem helyesírási, hiszen a kategóriát "Helyesírás"-nak hívják...
(Ahova beleillhetne, pl. Kultúra/Nyelvek, Kultúra/Egyéb kérdések, Tudományok/Egyéb kérdések stb.)
Ennek ellenére valóban itt szoktunk foglalkozni vele, két okból: 1) mert a nép valamiért azt gondolja, hogy ide tartoznak ezek a kérdések, 2) mert akik itt osztják az eszet, azok szokták azt gondolni, hogy nagyon értenek ehhez is (beleértve magamat is :-DD). Ezért hát "megtűrjük" a nem helyesírási, hanem nyelvi kérdéseket.
Jó, jó, de várjál:
1) Az iskolában megtanítják, hogy melyik a jó a kettő közül? (lehet, hogy nem figyeltem, de nem rémlik... :-( )
2) Google: látom, hogy van benne sok "rabolom", ugyanakkor odapottyantam az értelmező szótár oldalára is, ahol ilyen példákat látok az elrabol szócikkben:
"Bocsánat …, hogy önt ily sürgetve háborítom, s legkellemesebb perceit rablom el. (Jókai Mór)"
"Tudom, hogy zavarom a tanár urat. Elrablom a drága idejét. (Kosztolányi Dezső)"
Na mármost ha figyeltem volna az iskolában, akkor nem éppen ilyen irodalmi szövegeket olvastam volna? (Lehet, hogy a kérdezőt is a műveltsége, olvasottsága bizonytalanította el?...)
Lehet, hogy félreértettelek, és éppen azt magyaráztad, hogy mindkettő jó lehet, ki így mondja, ki úgy?...
"ha a legkonnyebb valaszra is mastol varjuk a valaszt"
Nekem nem tűnik könnyű kérdésnek... :-(
Köszönöm az értelmes válaszokat.
A 8-as válasz kivételével senkit nem pontoztam le, még az 1-es haszonatalan válaszát sem.
Nálam a rabolomra 21700, a rablomra 17300 találat volt a Google keresőjében. A 25%-os többlet a rabolom javára meg nem volt túl meggyőző különbség. Azt láttam, hogy mindkettő kifejezés használatos, de mivel a neten rengeteg helyesírásilag kifogásolható változat van, feltettem a kérdést. Ez a honlap erre van kitalálva. Ha valakinek nem tetszik, tovább lehet görgetni, szerintem van itt elég kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!