Mennyire számít nektek a helyesírás?
#15:
nyitómondat: nem éreztem félreérthetőnek, kétértelműnek. (– bár ha azt mondod, hogy "akkora különbség nincs a két jelentés között", akkor te sem... :-)
---
"<<Mennyivel jobban is szerettem azt>> - ez nehezen dekódolható, magyartalan. Az 'is' felesleges és zavaró."
Rengetegszer használjuk az is-t olyan helyeken, ahol nem 'szintén'-t jelent, pl. az ilyen felkiáltó mondat tipikus esete ennek, nekem itt nincs vele bajom, pl. "Ó, mennyire szépek is voltak annak idején gyerekkorom évei!", "Ó, mennyivel jobban is élünk, mint 50 éve!...", "Mennyivel jobban is hangzik, ha így mondod!"
Ennek valami fokozásszerű funkciója lehet, nem tudom pontosan, és ahhoz kevés vagyok, hogy ebből a kismillió lehetőségből kiválasszam azt, amelyik ide illik:
Bevallom, a mondat (sőt, a válasz) dekódolhatóságával már nekem is meggyűlt a bajom, mert az illető "szavazati mező"-ről kezdett beszélni minden előzmény nélkül (pontosabban volt előzmény, csak a #10-ben "válaszmező" volt, bár valószínűleg ő is benézte: inkább a kérdés kiírásakor kitölthető "Megjegyzések" mezőre gondolhatott... – "tévedések vígjátéka"... :-))
És talán a "szerettem" helyett is "szeretem"-et akart volna írni a költő...(?)
---
"'válaszlehetőségek' egy szó"
Na, hálistennek találtál egy helyesírási hibát is. :-) (a többi témának nincs hozzá köze)
mondtam én, hogy félreértéshegyek... :-)))
da ha már szóba került a szavazási lehetőség, akkor az erről szóló panaszkodást több okból sem értem:
– az nem kötelező, a kérdés kiírója dönti el, hogy szavazást csinál-e
– az egy teljesen jó eszköz a megfelelő helyzetben (olyan kérdésnél, ahol egyáltalán van értelme szavazást kiírni), mert jól áttekinthetően látszik a válaszok aránya, a szavazók száma.
és persze teljesen rossz más helyzetekben, pl. – ha már ebben a kategóriában vagyunk – a helyesírási kérdések túlnyomó része nem "szavazás" kérdése, hanem van egy konkrét, "100 százalékos" válasz, amely kiderül a szabályzatból vagy a szótárakból. De ugyanígy nyilván arra sem alkalmas, ha az emberek véleményének a kifejtésére kíváncsi valaki. Bár ott már lehet helye, ha pl. van egy alapkérdés néhány válaszlehetőséggel (pl. támogatod-e a halálbüntetést), és a véleményt, indoklást, magyarázatot, megjegyzéseket még akkor is le lehet írni a válaszban.
Szóval a szavazással alapvetően nincs baj, azzal van baj, ha hülyén használják.
Ez a panaszod olyan volt, mintha azt mondanád, hogy milyen kár, hogy feltalálták a kést, mert előtte nem késeltek meg embereket.
És ezért nem értettem a múltidőt: ha most nem szereted, hogy valaki szavazást ír ki ott, ahol az nem alkalmas eszköz, azt értem. De hogy jobban szeretted azt, amikor még egyáltalán nem is volt ilyen lehetőség, az furcsán hangzott...
#24: "a kitölthető "Megjegyzések" mezőre gondoltam, vagyis hogy pontosítsak a szavazásra, amit a kérdéshez lehet csatolni"
az elsősorban nem arra való, szavazás nélkül is ott van: megjegyzések, magyarázat, kiegészítés, a kérdés kifejtése... (persze ha szavazás is van, akkor az ahhoz való segítség, "kitöltési útmutató" is lehet benne)
a szavazás beállítása más dolog: azt alul egy gombbal lehet bekapcsolni, és a következő oldalon lehet megadni a válaszlehetőségeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!