Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mennyire számít nektek a...

Mennyire számít nektek a helyesírás?

Figyelt kérdés
Nekem konkrétan kiég a szemem, ha valaki csak egy egyszerű szót nem tud normálisan leírni. Privát üzenetben még elmegy, de amikor már millió egy ember láthatja, hogy te mit pötyögtél oda, téged nem zavar? Velem is előfordul, hogy elütök valamit, de utána (és az "utána" szó még véletlenül sem két "n"-nel) rögtön ki is javítom. Hogyan vegyem egyáltalán komolyan bármiféle mondandóját annak, aki egy mondatot sem tud leírni helyesen? Ennyire ne sz*rd már le, légy szíves! Ha nem is a gyönyörű magyar nyelvünkért, hanem azért, mert totál hülyét csinálsz magadból.

2024. jan. 7. 00:09
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:

10. Ki őrjöngött? Legfőképpen ki mondta azt, hogy szavazati mező lesz? Nekem úgy tűnik, hogy inkább te húztad fel magad ezen jobban.

Mennyivel jobban is szerettem azt, amikor megadott válasz lehetőségek helyett a felhasználó maga írhatta le a véleményét. Nehogy már valakinek még ez is nehezére essen.

2024. jan. 7. 01:28
 12/30 anonim ***** válasza:
10%
Amig érthető addig nem érdekelt.
2024. jan. 7. 01:56
 13/30 anonim ***** válasza:
73%
Ha csak egyszerűen olvasom, a legkevésbé sem érdekel. Nekem attól nem lesz rosszabb az életem, ha mások nem tudnak írni, szóval minek törődjek vele? Akkor érdekel csak, ha ezekkel az emberekkel valamilyen formában kommunikálnom is kell, mert akkor egyszerűen elkerülöm őket. Ebben az esetben sem a helyesírás érdekel, viszont az igazán szar helyesírás olyan személyiségét tükröz, amire én egészen biztosan nem pazarlom az időmet.
2024. jan. 7. 06:02
 14/30 anonim ***** válasza:
99%

"Mennyire számít nektek a helyesírás?"

Attól is függ, milyen közegben. Ha mondjuk egy "egyszerűbb ember" üzenetét olvasom, akkor elnézőbb vagyok, hiszen nincsenek akkora elvárásaim.

Viszont manapság diplomás emberek is írnak úgy, hogy nemcsak a helyesírásuk rossz, hanem az általuk írt szövegnek sincs se füle, se farka. Ez amiatt zavar, mert egyértelműen jelzi a diploma elértéktelenedését.

2024. jan. 7. 06:16
 15/30 anonim ***** válasza:
81%

Azt nem értem, hogy ha valaki leírja, hogy NEKI mennyire számít a helyesírás, akkor azt miért pontozzák le egyesek. Abban biztosan igazat ír, nyilván ismeri saját véleményét. Engem tényleg csak akkor zavar, ha nehezíti a dekódolást: az olyanokon, hogy 'ventilátor' vagy 'ventillátor', 'hoszabb" vagy 'hosszabb' simán átlép a szövegfeldolgozó alrendszerem, szinte észre sem veszem. A kétértelműségek zavarnak. Pl. a nyitómondatot így is lehet érteni:

<<Nekem konkrétan kiég a szemem, ha valaki akár csak egy egyszerű szót nem tud normálisan leírni.>>, meg így is: <<Nekem konkrétan kiég a szemem, ha valaki már egy egyszerű szót sem tud normálisan leírni.>>.

Nem nagyon zavar, mert akkora különbség nincs a két jelentés között, de ha már a nyelvi igényességet kéri számon valaki, akkor maga is legyen az.

Vagy #11-ben:

<<Mennyivel jobban is szerettem azt>> - ez nehezen dekódolható, magyartalan. Az 'is' felesleges és zavaró.

<<amikor megadott válasz lehetőségek helyett>> - 'válaszlehetőségek' egy szó, továbbá egy határozott névelő szebbé tenné: <<amikor a megadott válaszlehetőségek helyett>>

2024. jan. 7. 09:47
 16/30 anonim ***** válasza:
38%
#15 Tényleg, csak ezt éjjel nem vettem észre, az őrjöngő kérdező sül fel a végén. :D
2024. jan. 7. 15:55
 17/30 A kérdező kommentje:
16. Mivel is sülök fel? Köszönöm szépen, hogy a 15. kijavított, mindennap tanul az ember valami újat. Mellesleg még mindig azt gondolom, hogy egy esetlegesen nyelvtanilag helytelen mondat eléggé messze áll például az alap helyesírási tudástól. Nem lehet mindenki tökéletes, ugye kedves kárörvendő 16.?
2024. jan. 7. 22:22
 18/30 BringaManó ***** válasza:
72%

#15: "ha valaki leírja, hogy NEKI mennyire számít a helyesírás, akkor azt miért pontozzák le"

Egyszerű: ilyen "műkérdések" (valójában társalgások) esetében a zöld/piros funkciója nem az, hogy "igaz / nem igaz", és nem is az, hogy "hasznos / nem hasznos", hanem hogy "egyetértek / nem értek egyet", "hasonlóan gondolom én is / vagy nem", "én is ilyen vagyok / én tökre nem ilyen vagyok".

Hiszen – ahogy utaltál is rá – ilyen helyzetben nem is lenne sok értelme arról beszélni, hogy igaz vagy nem.

Gondolom, hogy alapvetően "valódi kérdések/válaszok" (tehát elsősorban információkérés/közlés) céljából hozták létre ezt az oldalt, de hát az emberek már csak olyanok, hogy szeretnek társalogni, így hát ez is dívik, folyton jönnek ilyen "költői kérdések", amiknek a gazdái nem akarnak megtudni semmit, csak beszélgetni szeretnének, akár egy már ezerszer megtárgyalt "kérdésről" (mint itt is)... Vagy csak ventilál, kiadja a nagy világfájdalmát, és ezzel kapcsolatban várja a megerősítéseket, vigasztalásokat...

Ne tévesszen meg, hogy az van odaírva, hogy "Hasznos számodra ez a válasz?", mert az arra az esetre szól, amikor egy "normális", információt váró kérdést tesznek fel, amelyre lehet "jó" és "rossz" választ adni.

2024. jan. 7. 23:25
 19/30 anonim ***** válasza:
92%
#17 Nem az, csak tudod vicces, hogy valaki úgy prédikál a helyesírásról, hogy köze nincsen a nyelvtanilag pontos helyesíráshoz. :D Ez olyan mintha én cigizés közben azt mondanám valakinek, hogy nehogy csináld, ez nagyon káros. :DD
2024. jan. 7. 23:37
 20/30 A kérdező kommentje:
19. Szerintem mind a kettő releváns vélemény lehet. Ha már a cigisekről beszélünk, szerintem mind a két oldal lehetne tekintettel a másikra. Akit zavar a cigifüst, álljon egy méterrel arrébb, aki meg cigizik, abban meg legyen már annyi illem, hogy rákérdezzen a másiknál, zavarja-e őt, ha rágyújt. Én például ültem valaki kocsijában gyerekként úgy, hogy füstölt, mint a gyárkémény, és nem is zavartatta magát. Tudjunk már határt húzni valahol.
2024. jan. 7. 23:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!