Mennyire számít nektek a helyesírás?
10. Ki őrjöngött? Legfőképpen ki mondta azt, hogy szavazati mező lesz? Nekem úgy tűnik, hogy inkább te húztad fel magad ezen jobban.
Mennyivel jobban is szerettem azt, amikor megadott válasz lehetőségek helyett a felhasználó maga írhatta le a véleményét. Nehogy már valakinek még ez is nehezére essen.
"Mennyire számít nektek a helyesírás?"
Attól is függ, milyen közegben. Ha mondjuk egy "egyszerűbb ember" üzenetét olvasom, akkor elnézőbb vagyok, hiszen nincsenek akkora elvárásaim.
Viszont manapság diplomás emberek is írnak úgy, hogy nemcsak a helyesírásuk rossz, hanem az általuk írt szövegnek sincs se füle, se farka. Ez amiatt zavar, mert egyértelműen jelzi a diploma elértéktelenedését.
Azt nem értem, hogy ha valaki leírja, hogy NEKI mennyire számít a helyesírás, akkor azt miért pontozzák le egyesek. Abban biztosan igazat ír, nyilván ismeri saját véleményét. Engem tényleg csak akkor zavar, ha nehezíti a dekódolást: az olyanokon, hogy 'ventilátor' vagy 'ventillátor', 'hoszabb" vagy 'hosszabb' simán átlép a szövegfeldolgozó alrendszerem, szinte észre sem veszem. A kétértelműségek zavarnak. Pl. a nyitómondatot így is lehet érteni:
<<Nekem konkrétan kiég a szemem, ha valaki akár csak egy egyszerű szót nem tud normálisan leírni.>>, meg így is: <<Nekem konkrétan kiég a szemem, ha valaki már egy egyszerű szót sem tud normálisan leírni.>>.
Nem nagyon zavar, mert akkora különbség nincs a két jelentés között, de ha már a nyelvi igényességet kéri számon valaki, akkor maga is legyen az.
Vagy #11-ben:
<<Mennyivel jobban is szerettem azt>> - ez nehezen dekódolható, magyartalan. Az 'is' felesleges és zavaró.
<<amikor megadott válasz lehetőségek helyett>> - 'válaszlehetőségek' egy szó, továbbá egy határozott névelő szebbé tenné: <<amikor a megadott válaszlehetőségek helyett>>
#15: "ha valaki leírja, hogy NEKI mennyire számít a helyesírás, akkor azt miért pontozzák le"
Egyszerű: ilyen "műkérdések" (valójában társalgások) esetében a zöld/piros funkciója nem az, hogy "igaz / nem igaz", és nem is az, hogy "hasznos / nem hasznos", hanem hogy "egyetértek / nem értek egyet", "hasonlóan gondolom én is / vagy nem", "én is ilyen vagyok / én tökre nem ilyen vagyok".
Hiszen – ahogy utaltál is rá – ilyen helyzetben nem is lenne sok értelme arról beszélni, hogy igaz vagy nem.
Gondolom, hogy alapvetően "valódi kérdések/válaszok" (tehát elsősorban információkérés/közlés) céljából hozták létre ezt az oldalt, de hát az emberek már csak olyanok, hogy szeretnek társalogni, így hát ez is dívik, folyton jönnek ilyen "költői kérdések", amiknek a gazdái nem akarnak megtudni semmit, csak beszélgetni szeretnének, akár egy már ezerszer megtárgyalt "kérdésről" (mint itt is)... Vagy csak ventilál, kiadja a nagy világfájdalmát, és ezzel kapcsolatban várja a megerősítéseket, vigasztalásokat...
Ne tévesszen meg, hogy az van odaírva, hogy "Hasznos számodra ez a válasz?", mert az arra az esetre szól, amikor egy "normális", információt váró kérdést tesznek fel, amelyre lehet "jó" és "rossz" választ adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!