Ez a mondat hátravetésnek számít? Vedd elő a könyvet meg a füzetet!
"Mit tehetünk, ha minden döntés ott születik, az igazságos döntés, meg az igazságtalan is?
A hátravetés elé szükséges a vessző (OH. 2005: 345)"
Ez alapján a "Vedd elő a könyvet meg a füzetet!" mondatba is kéne vessző, de én inkább felsorolásnak érzem, ahol nem kell vessző (pl. Kati és Józsi).
"Aztán elővette a bicskát, meg a kenyeret, meg a szalonnát, meg a zöldpaprikát, majd jóízűen falatozni kezdett.”, l. A magyar helyesírás szabályai, 247/e"
Itt én is tennék vesszőket, de a kérdésben szereplő mondat szerintem nem hátravetés.
Köszi, tehát nem kell vessző.
Ha egymás után áll két azonos mondatrész, az mindig felsorolás, vagy lehet hátravetés is?
"Mit tehetünk, ha minden döntés ott születik, az igazságos döntés, meg az igazságtalan is?
A hátravetés elé szükséges a vessző (OH. 2005: 345)"
Szerintem ez sem igazán hátravetés. Én nem tennék vesszőt, de lehet, hogy rosszul gondolom.
"Vedd elő a könyvet meg a füzetet!"
Ha ebben hátravetés lenne, akkor pl. így nézne ki:
-Vedd elő a könyvet, az újat!
Amit írtál, az szerintem sima felsorolás.
Igen, szerintem akkor beszélünk hátravetésről, ha két azonos mondatrész közé kerül egy vagy több másik mondatrész.
Tegnap találkoztam Péterrel és a feleségével. (felsorolás)
Tegnap Péterrel találkoztam, és a feleségével. (hátravetés)
Aztán elővette a bicskát, meg a kenyeret, meg a szalonnát, meg a zöldpaprikát, majd jóízűen falatozni kezdett.
Ez így jónak tűnik, de ha csak annyi lenne a mondat, hogy "Aztán elővette a bicskát meg a kenyeret." szerintem nem kell vessző, mert ez felsorolás. Vagy a beszélő szándéka is számít? Azaz, ha hátravetésnek szánok valamit, akkor ki lehet tenni a vesszőt, akkor is, ha nyelvtanilag felsorolásról van szó?
"Aztán elővette a bicskát, meg a kenyeret."
nekem furcsa lenne vesszővel. Mit gondoltok?
"Tegnap Péterrel találkoztam, és a feleségével. (hátravetés)"
Szerintem ez is felsorolás.
"Aztán elővette a bicskát, meg a kenyeret."
Szerintem(!) ez egy felsorolás, a tárgyak a szórend szerinti helyükön vannak, nem kell vessző.
Így lenne hátravetés, vesszővel:
"Aztán bicskát vett elő, meg kenyeret."
Szerintem is felsorolás. Sőt, én még ebbe a mondatba sem biztos, hogy tennék vesszőket:
Aztán elővette a bicskát meg a kenyeret meg a szalonnát meg a zöldpaprikát.
Ezek sem hátravetések, bár elég furcsán néz ki ez a mondat vesszők nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!