Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ez a mondat hátravetésnek...

Ez a mondat hátravetésnek számít? Vedd elő a könyvet meg a füzetet!

Figyelt kérdés

[link]

"Mit tehetünk, ha minden döntés ott születik, az igazságos döntés, meg az igazságtalan is?

A hátravetés elé szükséges a vessző (OH. 2005: 345)"

Ez alapján a "Vedd elő a könyvet meg a füzetet!" mondatba is kéne vessző, de én inkább felsorolásnak érzem, ahol nem kell vessző (pl. Kati és Józsi).

"Aztán elővette a bicskát, meg a kenyeret, meg a szalonnát, meg a zöldpaprikát, majd jóízűen falatozni kezdett.”, l. A magyar helyesírás szabályai, 247/e"

Itt én is tennék vesszőket, de a kérdésben szereplő mondat szerintem nem hátravetés.

2014. máj. 12. 22:56
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem attól lesz felsorolás, hogy van a mondatban valahol hasonló mondatrész, hanem attól, hogy egymás mellett vannak. Nézd meg ezt a mondatot:

Aztán bicskát meg kenyeret vett elő.

Szerkezete:

Időhatározó - tárgy - tárgy - állítmány.

Aztán bicskát vett elő, meg kenyeret.

Szerkezete:

Időhatározó - tárgy - állítmány - tárgy. >> EZÉRT hátravetés. A két tárgy közé befurakszik az állítmány.

Nézzük a többit:

Vedd elő a könyvet meg a füzetet!

Állítmány - tárgy - tárgy. Nincs hátravetés.

Minden döntés ott születik, az igazságos döntés, meg az igazságtalan is?

Mennyiségjelző (minden) - alany (döntés) - helyhatározó (ott) - állítmány - minőségjelző (az alanyhoz tartozik, eleve hátravetés) - alany (ismét kiírva a döntés) - minőségjelző.

Ebben a mondatban tehát KÉT hátravetés van. Kicsit írjuk át, hogy csak egy legyen:

Az igazságos döntések ott születnek, meg az igazságtalanok is.

Minőségjelző - alany - helyhatározó - állítmány - minőségjelző.

Csavarjuk meg megint:

Az igazságos meg az igazságtalan döntések is ott születnek.

Minőségjelző - minőségjelző - alany - helyhatározó - állítmány. >> NINCS hátravetés, a két minőségjelző egymás mellett áll felsorolva.

Remélem látszik a különbség.

2014. máj. 31. 10:24
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

Eddig csak olvasgattam a kérdéseket meg a hozzászólásokat (felsorolás, ugye? :D), mert egyáltalán nem emlékszem, hogy erről "az én időmben" tanultunk volna valamit. Mindenképpen nagyon izgalmas ez az egész!

Most végre - hála az utolsó válaszolónak - kezdem kapiskálni a dolgokat.

Köszönöm!

2014. jún. 1. 07:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!