Miért bántják aszt aki nem tud helyesen irni??
#7: "senkit nem nézek le, de esetemben nem mindegy, hogy egy iskolázatlan, nehéz sorsú ember írását kell megítélnem, vagy több diplomását"
hálistennek senkiét sem kell megítélned. ahogy az utcán sem kell odamenned senkihez, hogy megmondd neki, hogy tetszik-e az öltözködése vagy a frizurája, vagy nem, esetleg igénytelennek tartod-e, vagy más kifogásod van.
ha a barátodon nem jól áll valami, akkor neki megmondhatod, tapintatosan, vagy ahogy a kapcsolatotok "megengedi".
vagy pláne ha ő maga megkérdezi, hogy mi a véleményed az új sapkájáról, akkor valószínűleg megmondhatod (bár még ez sem 100%, helyzettől függ :-).
ha egy idegen emberen látsz valami nagyon furcsát (esetleg olyat, amit ő maga sem vett észre, és valószínűleg örül, ha szólnak neki érte), akkor vele is óvatosan, tapintatosan közölheted. a tapintatos közlési módok közé persze nem tartozik, hogy a közösség/nyilvánosság előtt tájékoztatod róla, hogy valami gond van vele...
"azon kiakadok, amikor azt olvasom, hogyan lehetnék szinész nő"
itt megint sok múlik a stíluson, ahogy "kiakadsz", és ahogy ezt esetleg szóvá teszed. ha rá szeretnél hatni, akkor valószínűleg nem az a nyerő taktika, hogy nyilvánosan bántóan leszólod... persze ha esetleg csak a saját tudásodat akarod fitogtatni, és az ő tudatlansága ebben csak egy eszköz, az más, akkor persze érdemes lehet nyilvánosan "nekimenni". ettől ő nem fog helyesebben írni (és valószínűleg a színésznői terveit sem fogja elvetni) – de ha nem is ez a cél, akkor mindegy.
"hogy mindenki felüsse a szabályzatot"
Ez valóban túlzás itt.
"vagy bármi más erőfeszítés tegyen"
EZ A MINIMUM! Legalább egy minimális erőfeszítést tegyél azért, hogy érthetően írj!
Ha pedig netán rossz a helyesírásod, akkor maximálist!
#8: "Bármilyen hibát szívesen kijavítok. De amikor a kérdező reakciója az (amikor megmondom, pontosan mennyi hibát vétett), hogy"
nem biztos, hogy jól értem: itt arról van szó, hogy te annak ellenére megmondod neki a hibáit, hogy ő ilyet egyáltalán nem kért?... és erre adja az elzárkózó, visszautasító válaszokat? mert ha így van, akkor ezen semmi csodálnivaló nincs, és inkább benne kell, hogy elpattanjon valami... (mintha itt valaki fordítva tette volna alád a lovat ;-)
ha azonban arról van szó, hogy ő segítséget kér, de utána nem fogadja el, ha felsorolod a hibáit, az más, ez valóban furcsa. (ez esetben talán a stílussal van a baj? vagy a nyilvános kritizálással?)
#12: "EZ A MINIMUM! Legalább egy minimális erőfeszítést tegyél azért, hogy érthetően írj!"
"érthetően"? tudod te, hogy mekkora távolság van a között, hogy valaki érthetően ír, de korántsem helyesen, és hogy érthetetlen (vagy nehezen érthető) az írása? megmondom: hatalmas.
éppen ezért nem kéne ezeket az eseteket sem összekeverni, sem egy kalap alatt tárgyalni.
"Ha pedig netán rossz a helyesírásod, akkor maximálist!"
Az természetesen célja lehet a közlőnek is, hogy érthető legyen, ezért érdemes erőfeszítéseket tenni (különben hiába írta, amit írt, esetleg még félreértéseket is okozhat). De hogy helyes legyen? Pl. a vesszők jó helyen legyenek? Az igekötők helyesen legyenek egybe/különírva? A mgh.-k hossza helyesen legyen jelölve? A msh.-törvények megfelelően (ne) legyenek jelölve? A kis/nagy kezdőbetűk rendben legyenek? Ly/j? Ugyan már, ezeknek mi köze az érthetőséghez? De komolyan!
Elhiszem, hogy bántják a szemedet a hibák (az enyémet is), de lássuk be, hogy ezeknek csak egy kis része okozhat megértési problémát, a nagy része teljesen jól olvasható.
Igen, én is láttam már olyan szöveget, amely gyakorlatilag érthetetlen, vagy legalábbis nagyon képben kell lenni a kontextussal, hogy dekódolni lehessen – de ez egy más téma. Aki úgy ír, azt amúgy sem fogod tudni az akadémiai helyesírásra "ránevelni", nincs rá mód (hogy szándéka volna-e, az szinte mindegy is).
Tehát én azt állítom, hogy minél rosszabb valakinek a helyesírása, annál esélytelenebb, hogy "kívülről" megneveld. (Ha egy isteni csoda folytán elindul benne egy olyan törekvés, hogy teljesen rendbe tegye ezt a tudását, akkor persze nincs akadálya – de az ilyen "isteni szikrát" nem az fogja kiváltani, hogy egy névtelen kommentelő beszólt neki a fészen/gyékán... :-DDD)
#6: "Szerintem az tegye szóvá, aki segítene is javítani a helyesírási hibákat."
és lehetőleg az sem nyilvánosan, hiszen ha valóban van jobbítási szándéka, akkor bizonyára szeretné elnyerni az illető bizalmát – ehhez pedig nem a legjobb út egy nyilvános megalázással nyitni...
15 BringaManó
Hát igen. A hatosban kicsit több körülírással írtam, de tényleg lehetett volna kicsit bővebben.
#4: "Nem bántani kell, de az ilyen tegyen erőfeszítéseket!
Tanuljon, és használjon helyesírás ellenőrzőt."
Tehát egy felnőtt ember tanuljon helyesen írni, pusztán a te két szép szemedért? Miért tenne ilyet?
A helyesírás-ellenőrző (mert helyesen így írják ;-) használatáról: amikor szükségét érzi, akkor fogja használni. Vagy nem. Mindegy, ő dolga. Sőt, akár megkérhet valaki mást is, hogy nézze át, ha olyan helyre kell küldenie a szöveget, ahol ez fontos. De én teljesen megértem, ha a netes csevegést (FB-kommentek, GYK stb.) nem tekintik olyannak, ahol fontos helyesen írni. Szerintem sem fontos. A könnyen érthető írás fontos, az akadémiai helyesírás nem fontos.
Akinek ez fájdalmat okoz, az oldja meg maga ezt a problémáját, de ne a másiktól várja el, hogy erőfeszítéseket tegyen.
Kicsit olyan ez, mint a beszéd: máshogy beszélünk az élet különféle területein (otthon, tanárral, haverokkal, munkatársakkal, ügyfelekkel, ügyintézéskor, vadidegennel az utcán stb.), más stílusban, más szavakkal, más artikulációval, más hangerővel... Ahogy másképp is öltözködünk a különféle helyzetekben.
Az írást is ugyanígy az adott helyzethez igazítjuk. Aki mindig pontos helyesírást vár el, az olyan, mintha mindenhol nyomdakész, keretk-tökéletes mondatokban kéne beszélni, vagy mintha mindenhol öltöny-nyakkendőben kéne megjelenni.
Aki így tesz, az sem gond (van, aki tényleg mindig gyönyörűen fogalmaz, és van, aki "mindig elegáns"), de nem ez az általános, és nem is várható el.
- - -
Az az érzésem, hogy akik nagy hangon beszólogatnak a rossz helyesírásúaknak, azok
a) azt gondolják, hogy csak ők veszik észre ezeket a hibákat, és ezért pótolhatatlan szolgálatot tesznek az emberiségnek azzal, hogy segítenek kigyomlálni ezeket a szörnyűségeket;
vagy:
b) azt gondolják a többséget zavarja, csak nem szólnak érte, de ők kiállnak a többség érdekeiért, sok ember véleményét képviselik, akik mind nagy szörnyűségek tartják ezeket a hibákat.
De szerintem ez tévedés, ugyanis ezek nem nagy szörnyűségek, nem okoznak nagy gondot (nem is tiszteletlenség, pláne attól, aki nem is tud helyesen írni), így a nagytöbbséget nem is zavarják ezek a hibák, azokat sem, akik amúgy észlelik őket.
(Ahogy azt is észlelik, ha valakin csúnya kardigán van, de nem kötnek bele, miért is tennék.)
#19: köszönjükemese, a tiédben is volt kettő-három.
(és amúgy a hibás válaszúak közül csak azoknak "kell" csendben lenni, akik a "mindig helyesen kell írni" elvét vallják :-P )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!