Hogy kell felszólítóba rakni, azt, hogy "csuklik"?
ezen már sokat gondolkodtam,de egyszerűen nem tudom...
akinek vannak hasonló szavai,azok is írjanak.
Kedves Professzor úr!
Állítsa be a profiljában, hogy jelenítse meg a nevét! Ha igaz amit állít, akkor gondolom ennek semmi akadálya nincsen!
Én az MTA Nyelvtudományi Intézet egyik tudományos főmunkatársa vagyok. Neurolingvisztikai vizsgálatok
Elvi architektúrájú a nyelvtan reprezentációja az agyban, tehát kapcsolat van a nyelvtan moduljai (lexikon, szintaxis, fonológia) és az agy szerkezete között. Sajátosságokkal rendelkeznek azok a neuropszichológiai mechanizmusok, amelyek a nyelvtani reprezentációkat aktiválják a beszédprodukció és beszédértés folyamatai számára.
Ki tanult már németet? Ilyennel van tele.
Magyarban már miért ne lehetne? Ha nem lehet mondani, akkor nem lehet. Olyan nincs, hogy csukoljál! Mert ez lenne a logikus. Nem kell tovább ragozni.
ja igen, PLS legközelebb érthetően leírni aki itt doki és stb. nagy agy, MERT:
1. a nagy agyak le tudják írni érthetően köznyelven is,
2. az egyszerű ember nem fogja megérteni a mondatot, ha 200 szakszó van benne.
Erre illene figyelni, és nem ilyen szakszavas csodaválasszal felvágni.
csuklik - csukoljék
zajlik - zajoljék
vedlik - vedlődjék
siklik - sikoljék
Kissé régies, és furán hangzik.
Én pl. abszolút megértettem, amit leírt, lehet, hogy azért, mert magyar szakon végeztem? :) Kell diplomamásolat, vagy így is hihető? :)))
A kérdezett igével kapcsolatban azt tanultam, hogy mivel a felszólító módjának leglogikusabb megszerkesztése a csukljék vagy csukoljék lenne. Ha más ikes igével összevetjük: törik > törjék, ugrik > ugorjék. (Ha persze nem ikes igeként ragozzuk, akkor csukljon vagy csukoljon lenne.) Ebbe viszont beletörne az ember nyelve. Ezért szerencsésebb, ha jobban kifejtjük, más igét használunk: Fejezd be a csuklást, hagyd abba a csuklást, jó lenne, ha nem csuklanál stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!