Hogy kell írni a csuklik igét felszólító módban?
pillanat, csak ízlelgetem:
én csuklok, te csuklasz, ő csuklik, mi csuklunk, ti csuklotok, ők csuklanak
hát ja, szerintem vannak igék, amiknek nem léteznek bizonyos alakjai. De például: csukolj, csuklolj, csuklódj
Szerintem segédigével!
Pl.
Kezdj el csuklani!
Fejezd be a csuklást!
Légy szíves csuklani!
Felszólítalak csuklásra :)
Segédige kell.
az más!
csuklik nem egyenlő csuklódik .
régen tanultam, az talán szenvedő(?) ige
de értékelem az ötleted
Dehogynem, a csuklódik a szenvedő, vagyis passzív alak. De főleg az angol nyelvben van ennek jelentősége. És a passzív alak lényege, hogy ugyanazt az információt hordozza, mint az aktív alak, csak máshova teszi a hangsúlyt. Pl. az "A problémát megoldottam." aktív, míg az "A probléma megoldódott." passzív alak, de ugyanazt jelenti. De ha azt mondom, hogy "A problémát megoldATtam (vkivel).", akkor a mondat más értelmet kap, mert itt már nem én oldottam meg a problémát, hanem vki más. Az -at, -et, -tat, -tet ragok tehát nem a passzív alakra utalnak.
Egyébként most szándékosan nem a "csuklik" igét ragoztam, mert ennél bénán és értelmetlenül hangzana, sokkal egyszerűbb volt egy emberibb példát hozni :)... de egyébként ugyanígy behelyettesíthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!