Miért kell lemondani online, arról hogy az emberek ékezeteket használjanak? Miért süllyednek ennyire a standardok?
"Atallithatnam, de sajnos linux alatt, pythonban , javascriptben, htmlben, meg meg jo par programban, nyelvben nem lehet hasznalni a magyar szavakat."
Van egy olyan különleges jellemzője a magyar abc-nek és a magyar billentyűzetnek is, hogy tartalmazzák az összes angol betűt is. Sőt, még németül is tudsz rajta írni, hiszen támogatja az umlautos karaktereket, vagy a ß-t is. Tehát attól még hogy magyar billentyűzeted van, ugyanúgy fogsz tudni linux konzolt használni, vagy programozni.
Ettol fuggetlenul meg nem biztos, hogy egy program hasznalna...
Ezert irtam, hogy atallithatnam... De nem, mert nincs ra szuksegem, es a laptop billentyuzet attol fuggetlenul, hogy a kiosztast tudnam magyarra rakni, meg angolul van. Egyebkent meg, ha valaki angol kiosztasu billentyuzeten ir, tudja, hogy sok jel konnyebben elerheto, mert nem foglaljak a felesleges ekezetes betuk a helyet.
De nyujts be egy peticiot, magyar oldalra ekezetes betut!
Ez legyen a magyar standard. Hmm. Standard. Miert kell kulfoldi szavakat irni a magyar interneten? Nem mindenki tud angolul.
Linux alatt hol nem lehet használni a magyat szavakat? De még programozási nyekvekben is lehet, mert általában utf-8 a kódolása a fájlnak is, meg a nyelv is úgy értelmezi a stringeket (pl. python). Meg a html. Nem láttál még magyar nyelvű oldalt? Szóval ez hülyeség.
9.
"tanulyj". Hát ezt se láttam még így leírva, ez vicces volt, köszi 😂️😂️🤣️
14
Akkor miről? A szintaxisban nyilván nem használsz magyar szavakat, mert nincsenek benne. Pythonban működik a változónévben az ékezet, próbáld ki, ha nem hiszed. Még be is másolok neked egyet, hogy ne kelljen ékezetet írnod:
ürülék = "űúóü"
print(ürülék)
Persze én biztos nem használnék magyar szavakat programozásban, de ez más kérdés.
Egyébként vicces, hogy arról megy a vita, hogy minek hol a helye..
..miközben ennek a kérdésnek semmi helye az ismerkedés kategóriában:D
Emberek, vagy esetleg közösség-kultúra kategória.
Amúgy meg aki nem érti vag yzavarja, az ne foglalkozzon az ékezetmentes szövegekkel, aztán annyi.
Én nem olvasom hanem hallgatom az írásaitok és még úgy sem zavaró az ékezet hiánya, szóval kétlem, hogy a szöveget látva olyan nagy gond lenne értelmezni.
17
Nekem szórakoztatóbb volt arra válaszolni, amit a programozásról meg linuxról írt valaki, mint magára a kérdésre, ugyanis az szerintem egy semmi probléma felfúja. MOndjuk az igaz, hogy ezt leírhattam volna korábban is, hogy ne legyek annyira off.
En sokaig (evtizedekig) magyar kiosztasu billentyuzetet hasznaltam, es ekezetekkel irtam, de aztan egyszercsak eljott egy pont, amikor radobbentem, hogy ez engem akadalyoz.
Konkretan, a szimbolumok teljesen mashol vannak a magyaron, mint az angolon, es Emacs-t hasznalok, ahol sok billentyukombinacioban szimbolumok is kellenek, es ezeket botranyosan rossz magyar kiosztassal hasznalni. Eloszor elkezdtem ezeket atdefinialni, hogy mas gombokon legyenek, de egyszerubbnek bizonyult atszokni, mert kb az osszes kis hulye package aminek sajat komboi vannak az Emacs defaultokra epit, szoval nagyon nagy munka lenne mindent atallitani.
Szoftverekben az ember nem ir ekezetes betuket, ez egy iratlan konvencio, valoszinuleg azert, mert vannak, akik nem unicode-os fontot hasznalnak, naluk meg se jelenne rendesen, illetve a regi ascii terminalokon sem, azok meg a codepage-ket sem tudtak.
Fajlnevekben sem hasznalunk ekezetet (sem szimbolumokat), mert nem tudjuk, milyen rendszerekbe jut majd el a fajl es ki fog anyazni miatta. Persze ma mar a legtobb rendszer tudja, a legtobb felhasznalo meg tul fiatal ahhoz, hogy emlekezzen a problemakra, de ettol ez meg egy letezo gond.
Hivatalos levelet is ekezet nelkul irok, nem nagyon erdekel a hivatal velemenye, es nem ismerek olyan torvenyt, ami arrol szol hogy a hivatal csak ekezetes betukkel koteles elfogadni az allampolgarok beadvanyait. Ettol meg persze lehet ilyen torveny, de nekem ebbol meg nem szarmazott problemam.
A legtobbszor amugy angolul kommunikalok, nemzetkozi feluleten, Redditen, emailben, stb es ott nem kell ekezet, egyebkent vakon gepelek 80wpm-el amit szinten eldobhatnek ha magyar es angol kozott kellene folyton valtogatnom. Meg egyszer hangsulyozom, a fo gond a szimbolumok teljesen mas sorrendje.
Akikkel magyarul ertekezem, nem csinalnak ebbol gondot, az informatikaban nagyon sokan ekezet nelkul nyomjak, sot sokszor a kis-nagybetukkel es irasjelekkel sem bibelodnek. A kovetkezo szint a hunglish, ahol angol szavakat kevernek nagy mennyisegben a magyar szovegbe, mert elobb jut eszebe angolul a kifejezes, es/vagy hulyen hangzik magyarul, vagy esetleg nincs is magyar forditasa, ami megfelelne.
Nem erdemes nagyon ezen irritalva porogni, hacsak nem vagy nyelvesz, es a hatralevo eletedben azon akarsz sirankozni, hogy tonkreteszik a magyar nyelvet. Vannak ennel nagyobb gondok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!