Hogyan lehet eldönteni, hogy egy adott tulajdonnév az utána álló szónak jelzője, vagy éppen valamiféle jelentéssűrítő összetételről van szó?
Gondolok pl a Gipsz Tihamér igazgató úr szerkezetre és a Mariana-árokra.
A Jász-Nagykun-Szolnok megye nyilván azért van külön, mert ez a megye neve, minőségjelzője; pont mint „A Karib-tenger kalózai film” esetében, amelyben egy másik példa, a Karib-tenger található. A tengernek tehát nem a neve az, hogy Karib, ugye? (Hanem inkább az, hogy Karib-tenger)
Vehetem szabályszerűségnek, hogy földrajzi neveket általában kötőjellel írunk?
Ott van még egy könyv címe is, ami érdekel: Az Oppenheimer alternatíva. Kötőjel nélkül. A fordító itt gondolom az Oppenheimert az altervatíva elnevezéseként értelmezte, tehát lehet helyes így is?
Még egy kérdés:
Az Eurázsiai-hegységrendszer miért nagybetűs, és miért nem külön írjuk? Nyilván pont azért, amiért a Földközi-tengert is. Külön fogalommá, melléknév-főnév szókapcsolatból tulajdonnévvé vált talán.
A magyarázatok mellett online forrásokat (pl AkH) is örömmel elfogadok. A célom, hogy okos emberek hozzászóljanak a fentebb kifejtett gondolataimhoz és okítsanak rajtam egy kicsit a témával kapcsolatban.
Ha valótlant állítottam, azért elnézéseteket kérem. Köszönöm a segítséget. :)
A Karib-tenger összetett szó. Mint szóösszetétel jelzős.
Mint mondatrész egy szónak felel meg.
A Karib-tenger kalózai egy film.
Á= film
A= kalózai
Minek a kalózai? Birtokos jelző= Karib-tenger
Oppenheimer-alternatíva = szóösszetétel.
Kovács József igazgató lemondott.
Itt a KJ igazgató az alany.
Ha jól emlékszem, összetett alany.
“Eurázsiai-hegységrendszer ”
Ez a neve, ezért nagybetű, összetett szó, ezért kötőjeles.
#1 Félreértettük egymást. Kell hozzá egy kis kontextus:
Tegnap este megnéztem A Karib-tenger kalózai filmet.
Persze ki lehet fejezni máshogy is, de csak nem tenném oda minden alkalommal, hogy „című (filmet)”. A Gipsz Tihamér-példánál sem mondom, hogy Gipsz Tihamér nevű igazgató foglalkozású úr.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!