Ilyenkor esetekben melyik a helyes?
Legyen egy képzeletbeli zenemű címe: "Szörnyetegek tánca".
Ha ezzel a címmel akarok megfogalmazni különböző állításokat, akkor hogyan tegyem:
Végighallgattam a "Szörnyetegek tánca"-t.
Végighallgattam a "Szörnyetegek táncát".
....
A "Szörnyetegek tánca"-nak legfőbb mondanivalója az, hogy...
A "Szörnyetegek táncának" legfőbb mondanivalója az, hogy...
....
A "Szörnyetegek tánca"-val álmodtam.
A "Szörnyetegek táncával" álmodtam.
...
A Szörnyetegek tánca"-ra táncoltam.
A "Szörnyetegek táncára" táncoltam.
..
Én csak akkor teszem ki az idézőjelet, ha egyébként értelemzavaró lenne a cím. Sokkal elegánsabb nélküle.
De ha már van idézőjel, akkor a toldalék cím esetében kívülre kerül, a többi esetben az idézőjel „bekebelezi” a toldalékot, pl.: A frakcióvezető-helyettes „alamuszi kenőmájastolvajnak” nevezte a képviselőt.
Ja, és a magánhangzó szerintem megnyúlik:
Végighallgattam a „Szörnyetegek táncá”-t.
Tényleg nem kell idézőjel, a címet dőlt betűvel írod, a ragot nem (és egyben persze, nem kötőjellel).
Végighallgattam a _Szörnyetegek táncá_t.
a dőlt betű csak egy lehetőség, nem kötelező (és nem helyesírási kérdés), ha nincs dőlt, akkor sem kell kötőjel.
(lehet, hogy a #4 is így gondolja, de a kijelentő mód ("dőlt betűvel írod") miatt nem egyértelmű, így kicsit megtévesztő lehetett annak, aki nincs tisztában a dolgokkal.)
Azt a házi szabályok döntik el, hogy mi legyen dőlttel, illetve hogy mennyire „ragályos” a kurziválás: van, ahol a toldalék álló marad, máshol az a szabály, hogy ami tapad, az felveszi a dőlt formázást.
Az általam szerkesztett kiadványokban a címeket a kenyérszövegben kurzívval szedjük, a keretesekben nem, de az idézőjelet ott is csak végső esetben teszem ki. Nálunk a toldalékok, írásjelek felveszik a formázást, annyi megkötéssel, hogy a páros írásjelek csak akkor, ha mindkettő „fel tudja venni”.
De ismétlem, ezek házi szabályok, nincs központi előírás.
és mi a helyzet akkor, ha a zenemű/könyv címében szerepel egy "a" betű is:
pl.
Ha a zenemű címe nem az lenne, hogy a "Szörnyetegek tánca", hanem az, hogy "A szörnyetegek tánca". Ilyenkor hogy hivatkozzunk a zeneműre:
Végighallgattam a (dőlt betű)a szörnyetegek táncá(dőlt betű)t
vagy
Végighallgattam a (dőlt betű)szörnyetegek táncá(dőlt betű)t
vagy
Végighallgattam (dőlt betű)a szörnyetegek táncá(dőlt betű)t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!