Melyik forma helyes vmi vagy v.mi?
🙂 Nem nagyon érdekel az egymás mellett elbeszélés. Úgy amúgy...
"Nem tudom, mire gondolsz "másfajta rövidítés" alatt,"
Nem szakszónak szántam, tehát a másfajtát másfajtának írtam. :) Láthatóan a rövidítéseknek vannak fajtái, és bár a Budapestnél valóban elírtam és nem szótagoltan rövidít, hanem valóan az összetett szó tagjainak kezdőbetűit használja fel. Ez is egy fajta rövidítés, és nekem jelenleg itt annyira a szakkifejezése másodlagos.
"Tehát mindkettő szabályos, a "Bp." szépen beleillik a 277-esbe:"
Mondjuk tényleg nem tudom, mire érted, de semmi olyat sem írtam, hogy a Bp. rövidítés ne lenne szabályos. Mondjuk mindegy.
"Egyik rövidítéshez sem lenne jó az aposztróf, hiszen..."
Szövegértés 🙂 olvasd el újra 🤟 nem tudom ezt hogy hámoztad ki belőle 😊
Ja amúgy BringaManó! 🤗 Látom, hogy valahogy előfordulgat, hogy nem jön le amit írok. Van egy neked jó helyesírónak való részben helyesírási részben történelmi jelenség. Talán okoz némi fejvakarást is 😋
Gondoltam idézetekkel mutatom, hogy ne tűnjön csupán valami véleménynek, de itt a hétvége és egy kávé mellett megoldható és helyesírás/történelem átfedés révén talán érdekes lesz neked.
Keress rá angolul, hogy "Kolumbusz valódi neve". Érdemes lehet jópár cikket is elolvasni a témában, mivel egyéb részleteiben nyilván van különbség közöttük. Nézd meg a dolgot történelmi hitelesség oldaláról, mellőzve a helyesírási elveket. Ha akarod persze hozok idézeteket és vázolhatom a dolgot.
"Nem szakszónak szántam, tehát a másfajtát másfajtának írtam."
Nem a szóval volt gondolom, hanem hogy mihez képest másfajta...(?)
Ugyanis előtte megírtam, hogy milyen fajta (#8), utána te azt írtad, hogy szerinted más fajta (#9). Ezt nem értettem, hogy akkor milyen fajta. (#10)
Megfogadtam a tanácsodat, újra elolvastam a sztorit, és tényleg én értettem félre: te bizonyára arra utaltál, hogy a "vmi"-hez képest más fajta (nem az én válaszomhoz képest).
- - -
> "Egyik rövidítéshez sem lenne jó az aposztróf, hiszen..."
"Szövegértés 🙂 olvasd el újra 🤟 nem tudom ezt hogy hámoztad ki belőle 😊"
Elolvastam ezt a mondatodat:
"A Budapest - Bp. az szótagoltan rövidít és nem olyan, ahol aposztrófnak lenne esetlegesen lehetősége."
Ez nekem arra is céloz, hogy VAN olyan rövidítés, ahol "aposztrófnak lenne esetlegesen lehetősége"... (csak véleményed szerint ez pont nem olyan)
Ezért mondtam, hogy tévedés, NINCS olyan rövidítés. Az másról szól.
"A kerület - ker. is a szó elejét rövidíti és más jellegű.
Kicsit valóban más, mert a "vmi" összetett szó, de csak az első tagot rövidíti.
"A hál'isten inkább azonos eset."
Inkább azonos, mint a "vmi"? Egy csudát! Ebben van helye az aposztrófnak, a vmi-ben nincs.
A "hál'isten"-t így mondjuk, nem ejtjük oda az a-t (azért van helyette aposztróf).
A "vmi"-t NEM így ejtjük ki, hanem [valami]-nek, ezért ez rövidítés, nem olyan, mint a hál'isten, és nincs benne keresnivalója egy aposztrófnak.
- - -
Lehet, hogy időnként elbeszélünk egymás mellett, és ebben az én félreértésem is benne volt – de ahogy látom, te meg elengedted a füled mellett, amit a rövidítésekről stb.-ről írtam (vagy csak "nem jött le"), úgyhogy kvittek vagyunk... :-)-:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!