Alacsony hőmérséklet vagy hideg hőmérséklet a helyes?
logikailag persze igazatok van, de sokszor a nyelvnek kicsit más, bonyolultabb a "logikája".
a "hideg hőmérséklet"/"meleg hőmérséklet" szerintem is kicsit furcsán hhangzik, de ha nem köüzvetlen egymás mellett vannak, nem ilyen jelzős szerkezetről van szó, hanem kicsit távolabb, akkor már talán nálatok is könnyebben "átcsúszna" :-), pl.:
holnap meleg lesz a hőmérséklet
esett az eső, és a hőmérséklet is meglehetősen hideg volt
(értem én, hogy "logikailag" ugyanolyan "rossz" – de valahogy mégse annyira :-)
Hát akkor annyit tudok még mondani (hogy a kategóriába is illeszkedjek), hogy az "alacsony hőmérséklet" és a "hideg hőmérséklet" egyaránt teljesen helyesen van írva. :-P
Valamint hogy a nyelv az, ahogyan az emberek beszélnek. :-)
Érdemes és érdekes elgondolkodni a működésén, de azt mondani egy létező jelenségre, hogy "nem helyes", vagy nem úgy van... Hát ez, kérem, helytelen! :-D
Egyrészt kiállnék BringaManó mellett, mert például ezzel analóg, hogy valaminek „gyorsul a sebessége” vagy „melegszik a hőmérséklete”, ami logikailag ugyanúgy nem stimmel, viszont sokkal kevesebben kapják fel rá a fejüket.
Másrészt úgy képzelem, hogy ezek a kifejezések feleslegesen meg tudják kavarni az emberek gondolkodását, szóval én sem szeretem őket. Matematika- és fizikafeladatoknál gyakran úgy érzem, hogy egy-egy diák már ott elakad, hogy szó szerint kellene értelmezni a kérdést, és ha ilyenek vannak, az csak megnehezíti ezt. Ezért bár kénytelen vagyok elismerni, hogy nyelvileg helyes, én csak szeretem emlékeztetni az embereket arra, hogy miről is van szó.
(Egyszer vicces végig gondolni, a „melegszik a hőmérséklet” alapból nonszensz, mert a hőmérséklet hőmérsékletének változásáról állít valamit, amit nem láttam még definiálva, viszont a „gyorsul a sebessége” kifejthető, mert ha változik a sebessége, akkor van értelme annak, hogy ez a változás változik gyorsabban, tehát ez azt jelenti, hogy a hely idő szerinti harmadik deriváltja lesz pozitív. Vagy negyedik. Mindegy, belekavarodtam…)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!