Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A magyar írott betűs írás...

Balasa Bence kérdése:

A magyar írott betűs írás milyen céllal jött létre?

Figyelt kérdés

A magyar gyöngybetűket csak 1926-ban vezették be.

Nem tudok róla, hogy hivatalos vagy közhasznú írásokban, kiadványokban használták volna.

Ezzel szemben ott a német fraktúr - "megtört írás - használata a 15 századtól a 20 századig.

Igaz, ez inkább egy másfajta íráskép, és nem folyóírás. A német kézírási forma a Kurrent, amelyet 1941. január elejéig minden német iskolában elsődleges írásmódként tanítottak. Ezután a „normál német kézírás” (deutsche Normalschrift) váltotta fel.

[link]

#kézírás #szépírás #írott betűk #német írás #Kurrent
2022. dec. 8. 20:14
 1/10 A kérdező kommentje:

a képen a folyóírás látható, a jellegzetes fraktúr betűkép itt van:

[link]

2022. dec. 8. 20:15
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem érthetö a kérdésed.

A magyar hivatalos okmányokban írott betüket használtak még ezelött 30 éve is.

A másik meg, hogy mi köze ehhez a német betühasználatnak?

2022. dec. 8. 20:29
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen egy jól olvasható kézírási módot akartak bevezetni a gyakorlatba - és mellesleg valakik így igazolták a fizetésük jogos felvételét.
2022. dec. 8. 20:30
 4/10 BringaManó ***** válasza:
96%

"a képen a folyóírás látható":

mármint a Kurrent (ugye?). mert – ha jól értem a helyzetet – a Normalschrift is folyóírás, az gyakorlatilag olyan, mint amit nálunk is tanítanak:

[link]

"A magyar írott betűs írás milyen céllal jött létre?"

Hát én úgy képzelem, hogy először valahogy természetes módon létrejön egy "ahány ember, annyiféle" folyóírás, amelyben a "nyomtatott" betűk torzulnak erre-arra, a könnyebb, folyamatosabb írás végett,

aztán valamikor ezt egységesítik, és onnantól lehet egységesen tanítani a gyerekeket arra a folyóírásra, amelyhez hasonló – a tapasztalatok szerint – amúgy is kialakul azoknál, akik sokat írnak, de hát mennyivel egyszerűbb lesz az emberek dolga, ha egyből ilyen "torzított", kézzel való folyamatos írásra alkalmasabb betűket tanulnak, nemdebár. :-)

Persze közben nyilván megismerik a nyomtatottakat is, hiszen egy csomó olyat olvasnak, az írott betűk csak a kézíráshoz vannak "optimalizálva".

Manapság pedig ellentétes folyamat van, ha jól látom: meglehetősen keveset írunk már kézzel, "cserébe" viszont marha sok nyomtatott szöveget látunk – hiszen sokszor pl. már nyomtatott betűkkel "beszélgetünk", például mi is itt :-) –, ezért hát a gyerekek, akik még megtanulják a folyóírást alsóban, 14-18 éves korukra sokszor átszoknak a nyomtatott betűvel való írásra...

(Erről az utóbbi tendenciáról persze nincs igazi "statisztikám", csak a környezetemben lévő tapasztalatok... – ti is így látjátok, vagy csak én?...)

2022. dec. 8. 20:52
 5/10 A kérdező kommentje:

4 Manó

Balkezes vagyok, ezért az írott betűs kézírásom nagyon csúnya volt, lassabban írtam, és nagyon fájt a karom a szokásos "tollbamondás" végére.

Ezért MÁR HARMADIK OSZTÁLYBAN megtanítottak nyomtatott betűkkel írni, és igazából nekem személy szerint is kialakult egy írásformám.

Ha olvastad néhány másik kérdésemet az írás terén, akkor tudod, hogy a magyar rovást használom kézírásként.

Ezzel az írásformával is kialakultak már a használók körében egyedi formák.

2022. dec. 8. 21:18
 6/10 A kérdező kommentje:

2

Azért hoztam fel a német fraktúr írásképet.

Már az újkorban kialakul egy egységes formavilág, ez egyfajta megkülönböztető jeggyé válik = ránézek, tudom hogy ez a szöveg német nyelvű.

Magyar részről mi értelme volt 1926 - ban kitalálni egy folyóírást? Miért nem hamarabb?

2022. dec. 8. 21:24
 7/10 A kérdező kommentje:

4

Igen. A kérdéshez csatolt képen a német folyóírás, a kurrent, az utólag hozzátoldott részben a jóval elterjedtebb fraktúr van.

2022. dec. 8. 21:27
 8/10 2*Sü ***** válasza:
100%

Nem vagyok szakértője a témának, így a saját, minden tényalapot nélkülöző teóriámat osztom meg:

A latin ábécé betűi viszonylag egyszerű geometriai alakzatok, néhány vonal, körív minden betű. Amíg ezt fába róták vagy kőbe vésték, addig rendben is volt a dolog. A tintával papírra való írásnál maga a technika kapcsolta össze a betűket. Húztál pl. egy függőleges vonalat, és mivel a toll túlságosan eresztett, hiába emelted fel a tollat, némi tinta került a papírra út közben is. És ha már így működik a tollal való írás, akkor miért kellene erőltetni a betűk szeparációját? Egyszerűbb úgy írni, ha nem kell annyit felemelni a tollat. De nyilván ebben is voltak különböző egyéni jellegzetességek éppúgy, mint divatok, eltérő szokások, eltérő „iskolák”. Így aztán – ha sokszor kell írni és írott szöveget olvasni – észszerű ennek az egységesítése.

~ ~ ~

@BringaManó #4 > ezért hát a gyerekek, akik még megtanulják a folyóírást alsóban, 14-18 éves korukra sokszor átszoknak a nyomtatott betűvel való írásra

Esetemben pl. a középiskolában kellett rengeteg rajzot készíteni és ezekre szabványírással szövegeket írni. Persze ehhez meg rengeteget gyakoroltatták velünk. Idővel annyira ráállt a kezem, hogy a nem műszaki tárgyaknál is szabványbetűkhöz hasonló betűkkel kezdtem írni a füzetbe.

2022. dec. 8. 23:40
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

"Balkezes vagyok, ezért az írott betűs kézírásom nagyon csúnya volt, lassabban írtam, és nagyon fájt a karom a szokásos "tollbamondás" végére."

Az nem azért volt, mert balkezes vagy, én egy másik "bal"-lal kezdődő szót mondanék...

Én is balkezes vagyok, és sokszor mondják, hogy milyen szép az írásom, de én mindig kiigazítok mindenkit, hogy nem szép, csak olvasható. Lehetne szebb is, hogyha lenne rá időm/kedvem foglalkozni például kalligráfiával, de sajnos nem így van.

Érdekesség egyébként, hogy középiskolában 1 hónapig el volt törve a bal kezem, ezért kénytelen voltam jobb kézzel írni a dolgozatokat, és a tanárok is mindig mondták, hogy jobb kézzel sok olyannál írok szebben, akik alapvetően jobbkezesek. Szóval a csúnya kézírásnak semmi köze ahhoz, milyen kezes vagy, inkább csak igényesség kérdése. Persze a balról-jobbra írás a jobbkezeseknek kedvez (például mert nem maszatolják el a tintát), de ez nem predesztinál senkit semmire.

2022. dec. 9. 13:40
 10/10 A kérdező kommentje:

Tudom azt a másik szót is, de itt látszik meg, hogy ki az okos és ki nem.

Valahogy a kezem nem tudta jól megrajzolni ezeket a görbített, kacskaringós formákat, lassabban írtam, és amit te is írtál, az írásra használt kezem árnyékolta a papírt.

Újra felteszem a kérdést: miért 1926 - ban vezettek be egy ilyen írásstílust, miért nem hamarabb?

Talán több idő lett volna a fejlesztésére, finomítására.

2022. dec. 9. 14:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!