Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ebben az idézetben magázás...

Ebben az idézetben magázás vagy tegezés szintjén folyik a társalgás?

Figyelt kérdés
"Mondandó valék néked, hogy legott izibe igyék reá kegyed egy hörpintést, mielőtt eme grammatikai kérdés eldöntetik."

2022. nov. 18. 21:30
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Namármost. Mondat elemzése néha egyszerű és triviális, néha nem. Annyi azért bizonyos, hogy a kontextust nem érdemes kifelejteni.

Miért is mondom? Az nem kérdés, hogy a mondat régies. Az se, hogy a "néked" a tegezésre utal akkor is, ha esetleg ez kissé mesterkélt. Lehetséges ugyan, de nem jellemző egy mondatban egyidejűleg kétféle kezelés, tegezünk és magázunk. Ezért a "kegyed igyék" fordulat tegezős kéne, legyen. Ám fogadjuk el a tévedést, várom a magázás mellett voksot tevők válaszát. Hogy mondanám az "igyék kegyed" fordulatot magázósan és hogyan tegezősen? Mert enélkül sánta a dolog.

2022. nov. 19. 16:00
 12/17 Mojjo ***** válasza:
100%
A kegyed megszólítást pont úgy nem tudod tegező alakba rakni, mint az ön, vagy maga megszólításokat. És pont annyira értelmetlen is ezt kérni. Az igyék tegeződős párja pedig az igyál.
2022. nov. 19. 16:38
 13/17 BringaManó ***** válasza:
100%

#10: Köszi! Ebből tisztán látszik számomra, hogy odaát a #19-es válaszban az idézőjel nem azt jelentette, hogy idéz egy régi szöveget, hanem csak azt jelzi, hogy az egy "példamondat", amelyet ott helyben szült a válaszoló, abból a célból, hogy felvonultasson neked egy csomó régi(es) kifejezést, nyelvi eszközt, és ezzel bemutassa, hogy a nyelv változik (illetve egy adott pillanatban is sokkal színesebb annál, mintsem hogy azt mondhassuk, hogy az "iskolai" angol a helyes, minden attól eltérő meg "helytelen").

Ez nemcsak a mondat nyelvtanából, szavaiból látszik (mert nagyon zagyva, ahogy már jeleztem, illetve ahogy te is észrevetted pl. a magázási/tegezési problémát), hanem most már azt is látom, hogy a tartalmilag is az adott helyzethez van megfogalmazva: "... mielőtt eme grammatikai kérdés eldöntetik".

Szóval nyugi, ez a mondat nem idézet, ilyen soha nem hangzott el (ha elhangzott volna, az se lett volna egy értelmes magyar mondat sose). Ettől függetlenül a tegezés/magázás(/önözés/tetszikezés/kegy(elm)edezés/sziauramozás/stb.) témaköre valóban érdekes dolog, és a kegyed-es példa is mutatja, hogy néha nem is lehet egyértelműen eldönteni (vagy legalábbis a forma ellentmondani látszik a tartalomnak)... A fenti mondatnak az első fele tegezés, a második felét magázásnak mondanám, még akkor is, ha ez érdekes módon egy tegező "kegyed"-et tartalmaz.

Az is igaz, hogy a magázás újabb "találmány" (az önözés még újabb) – ezért is van az, hogy régi korokat idéző sztorikban nem annyira van ilyesmi, vö. pl. "Uram, királyom, életem-halálom, kezedbe ajánlom!" :-) De ugyanilyen E/3-mal működő "tegező magázás" az: uraságod, kegyelmed, felséged, nagyságod...

Ha már korok: az obskúrus példamondatban például az sem stimmel, hogy tippem szerint a "mondandó valék" típusú igeragozás jóval régebben eltűnt, mint ahogy a "kegyed"-ezés megjelent...

2022. nov. 21. 10:23
 14/17 A kérdező kommentje:
Értem. Köszi azért :)
2022. nov. 21. 11:16
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

"Kegyed is jön?"

Egyértelmű magázás.

2022. nov. 21. 12:37
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Itt amúgy első olvasásra is teljesen egyértelmű, amit BringaManó is megállapított, hogy ez egy fiktív példamondat, így ebben a formában nem is értelmes, és biztosan nem is hangzott el sosem.

Szerintem olyan pl. sosem volt, hogy "mondandó valék", itt el van túlozva a régiesség, ez egyszerűen mondtam/mondottam vala formában létezett.

2022. dec. 17. 01:04
 17/17 BringaManó ***** válasza:
53%

#16: tudtommal létezett az -andó vala felépítésű ideigő, és nem ugyanaz, mint az általad írt múlt, hanem a "jövő a múltban", ld. itt:

[link]

gugli-példák:

[link]

"Hisz olyan útra valék indulandó, honnan számtalan sokan nem térnek vissza"

[link]

"Elküldé Jézushoz, mondván: Te vagy-é az, a ki eljövendő vala, vagy mást várjunk?"

2022. dec. 20. 05:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!