Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Párbeszéd helyesírásával...

LeonScottKennedy kérdése:

Párbeszéd helyesírásával kapcsolatos kérdés?

Figyelt kérdés

Ez a példamondat helyes, vagy kell a dialógus végére a pont?

- Rögtön jövök - Józsi elviharzott.

- Rögtön jövök - a férfi elviharzott.

vagy

- Rögtön jövök. - Józsi elviharzott.

- Rögtön jövök. - A férfi elviharzott.

Tudom, hogy más esetekben hogyan jó. Viszont ahogy bétázok, egyre több esetben veszem észre, hogy az írók a kijelentő mondatos dialógusok vége után nem tesznek ki pontot, hogyha nem "mondta" vagy egyéb ige az utána következő szó és a narrációt kisbetűvel kezdik (vagy nagy, ha névvel kezdődik), hogyha a(z) betű az első szó. Minden más esetben viszont jól írják, ponttal a végén és nagybetűvel a kezdést, vagy fordítva.

Erre van valami nagyon titkos kivételes szabály, amellyel valahogy soha nem találkoztam, vagy miért látom ezt egyre többet kéziratokban?

Hogyha esetleg nem lenne egyértelmű, hogy mi a kérdés, mert nem könnyű megfogalmazni, itt egy példamondat az aktuális kéziratból:

"– Elnézésedet kérem! – sóhajtott a pultos lány. – Össze kell takarítanom, mielőtt valaki belelép. Rögtön jövök – Lydia válaszát meg sem várva elviharzott."

Szerintem a rögtön jövök végére kell pont.

De annyira specifikusan csak az ilyen fajta mondatokat rontja el (hogyha pl. a Lydia helyett "a" lenne, akkor azt kisbetűvel írta volna), és ehhez hasonlókat látok a legtöbb kéziratban, amit bétázok, hogy már kezdem azt hinni, hogy én nem tudok valamiről.

2022. okt. 22. 20:25
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Idézem is belőle az itt fejtegetett kérdésre a helyes választ:

“ (…) a mondatvégi írásjelek közül a pontot nem tesszük ki a szereplő mondatának végére (ez nem fejez ki olyan érzelmi-hangulati töltetet, amit külön jelezni kellene, mint pl. egy felkiáltójel vagy három pont, tehát egyszerűsíteni kell).

A felkiáltójelet, kérdőjelet és három pontot viszont minden esetben ki kell írnunk a szereplő mondatának végére.

A szereplői megszólaláshoz gondolatjellel toldjuk hozzá az elbeszélő idéző mondatát vagy bármilyen megjegyzését, a gondolatjel előtt és után is szóköz áll.

A párbeszédet követő elbeszélői szólamot kisbetűvel kezdjük, ponttal zárjuk.

2022. nov. 5. 01:00
 12/12 A kérdező kommentje:

#10 #11

Sajnos ezen az oldalon van egy súlyos hiba.

"– Milyen sok közös van bennünk! – az sosem jelentett semmi jót, ami így kezdődött."

Ebben az esetben vagy nagybetűvel kezdjük a narrációt, vagy külön bekezdésként, mert az már új mondatnak számítana.

2022. nov. 5. 01:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!