Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hánytok ti is ettől? "Ez miatt"

Hánytok ti is ettől? "Ez miatt"

Figyelt kérdés
emiatt helyett..
2022. okt. 8. 18:04
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

A "tőled jobb" elvileg azt jelenti, hogy miattad jobb... csak éppen nem ebben a jelentésben szokták érteni.

Én ilyenkor megkérdezem az illetőt, hogyan különbözteti meg azt, hogy tőled jobb - vagy tőled jobb?

(értsd: nálad, vagy miattad?)

Elég nagyokat szoktak pislogni.

2022. okt. 9. 10:50
 12/17 anonim ***** válasza:
35%

Én azt nem szeretem, amikor azt mondják, hogy az „ajtótól jobbra”. Most akkor úgy értik, hogy amikor kifelé, vagy amikor befelé megyünk (a két esetben a jobb pont egymás ellentétei). És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy mi van akkor, ha valaki kézen járva közlekedik hátra felé… Akkor a jobb kezével tapos bele, vagy a ballal? A „tőled jobb”, vagy „neked jobb” (kéz felé) szerintem aránylag oké.

(((Meg a „hőmérséklet melegedése”. Amikor valami melegszik akkor nő a hőmérséklete, nyilván nem férfi. De akkor ha a hőmérséklet melegszik, akkor a hőmérséklet hőmérséklete nő? Az mi már?)))

2022. okt. 9. 12:10
 13/17 BringaManó ***** válasza:
41%

#11: Én is pislogok ettől a választól... (vagy ennél a válasznál?... :-)

Azt írod: „A "tőled jobb" elvileg azt jelenti, hogy miattad jobb... csak éppen nem ebben a jelentésben szokták érteni.”

Hogy "elvileg azt jelenti"? Most írtad, hogy "nem ebben a jelentésben szokták érteni". Ha pedig a magyar anyanyelvűek más értelemben (is) használják, akkor az bizony azt (is) jelenti. Elvileg is, gyakorlatilag is. Mi alapján gondolod, hogy nincs így?...

Miért ne lehetne ennek kétféle jelentése? Számtalan ilyen dolog van a nyelvben. Pl. maga a "nyelv" is kétféle dolgot jelent... :-P

Vagy a "jobb" szó, hogy a példádból vegyek egy másik kifejezést.

Vagy a "jelentés", hogy szintén tőled vegyek még egyet.

Vagy az "elég"... (szintén tőled)

„Én ilyenkor megkérdezem az illetőt, hogyan különbözteti meg azt, hogy tőled jobb - vagy tőled jobb?

(értsd: nálad, vagy miattad?)

Elég nagyokat szoktak pislogni.”

Nem csodálom, elég idétlen kérdés... A szövegkörnyzetből kiderül.

Ő is pont ugyanígy megkérdezhetné tőled, hogy hogyan különbözteted meg azt, hogy nálad jobb – vagy nálad jobb?

(értsd: 'tőled' vagy 'a te lakásodban'?)

Gondolom, csak pislognál... Hiszen a szövegkörnyezetből kiderül.

Pont ugyanannyira értelmes a két kérdés.

2022. okt. 9. 23:33
 14/17 anonim ***** válasza:
Csak éppen nincs mindig szövegkörnyezet.
2022. okt. 10. 00:03
 15/17 BringaManó ***** válasza:
30%

Bocsánat, nem voltam elég pontos:

a szövegkörnyezetből és/vagy a helyzetből kiderül

(de ha esetleg semmi ilyesmi nincs, csak valaki minden előzmény nélkül maga elé motyogja, akkor a "nálad jobb" esetén sem derül ki, hogy melyik jelentésére gondolt a közlő...)

2022. okt. 10. 00:08
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Hű, 12-es… Én úgy elszédültem a válaszodtól, hogy mindjárt hányok… :S
2022. okt. 10. 17:40
 17/17 BringaManó ***** válasza:
30%
jó, hát kicsit eltévedt: teljesen félreértette, hogy miféle "tőled jobb"-ról van szó... :-) sebaj.
2022. okt. 10. 18:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!