Érezhető volt, hogy tegnap jó hangulat van az osztályban. Érezhető volt, hogy tegnap jó hangulat volt az osztályban. Melyik?
És ha kicsit másképp írom:
Tegnap érezhető volt, hogy jó hangulat van/volt az osztályban.
Volt. Én csavarnék rajta egyet, hogy ne legyen szóismétlés:
Érezhető volt, hogy tegnap jó hangulat uralkodott az osztályban.
Ok, és ha nincs időhatározó, akkor sem jó a van?
Érezhető volt, hogy jó hangulat van az osztályban.
#3 azt is inkább így írnám:
Érezhető volt, hogy jó a hangulat az osztályban.
én ezt választom:
Tegnap érezhető volt, hogy jó hangulat van az osztályban.
Túlbonyolítod, elég egy tagmondat.
Tegnap érezhetően jó volt a hangulat az osztályban.
Tegnap érezhetően jó hangulat volt az osztályban.
Tegnap érezhető volt a jó hangulat az osztályban.
csak ez a három verzió kifejezetten a tegnapi hangulatról szól, a másik (mondjuk amit én választottam) az pedig az általános hangulatról is szólhat, tehát pl.: én nem járok abba az osztályba, csak mesélték nekem, hogy ott általában jó a hangulat, de tegnap, amikor végre meglátogattam az osztályt, számomra is érezhető volt, hogy ott jó hangulat van.
Vagyis a tiédban a jó hangulat időpontja a "tegnap", az eredetiben pedig az érzés időpontja. Ahogy a #2-es is ezért más.
Ez persze általában egybe esik: ugyanakkor szoktuk a jó hangulatot érezni, amikor éppen a hangulat van (aztán abból vagy következtethetünk az általános hangulatra, vagy nem) – de ha már ennyire "matekozunk", szavakat cserélgetünk, rakosgatunk jobbra-balra, akkor mégiscsak kénytelen vagyok ennyire szételemezni a dolgot. :-D
Ami engem illet nem keverném a múlt idejűt a jelen idejűvel és vagy ez, vagy az. Inkább csak az egyik egységesen. És zöldeztem a többit is, jó változatok. :)
- Érezhető, hogy jó hangulat van az osztályban.
- Érezhető volt, hogy tegnap jó hangulat volt az osztályban.
"Érezhető volt, hogy tegnap jó hangulat volt az osztályban."
jó, csak ez egy eleve kicsit furcsa mondat, a "tegnap" helye miatt. Abban a "sima" esetben, amikor ugyanakkor van az érzés is, amikor a jó hangulat, akkor az időhatározót a főmondatba tenném, szerintem így természetesebb:
"Érezhető volt tegnap, hogy jó hangulat van az osztályban."
Ez esetben viszont már "keveredik" a múlt és a jelen (mert magyarul így természetes).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!