Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan kell írni azt, hogy...

Csomorkány kérdése:

Hogyan kell írni azt, hogy "Galileai-tenger"?

Figyelt kérdés

A magyar Bibliafordításokban 3 különböző megoldást találtam pl. a Mt 4,16-ban:

Káldi-Neovulgata: Amint elhaladt a Galileai tenger mellett...

Protestán új fordítás és Simon Tamás László ford: Amikor a Galileai-tenger partján járt...

Békés-Dallos ford: Mikor a galileai tenger mellett járt...

Károli: Mikor pedig a galileai tenger mellett jár vala Jézus...

#földrajzi név #bibliai nevek
2022. júl. 15. 23:21
1 2
 11/13 BringaManó ***** válasza:
Ajvé, remélem, a korrektor nem a GYK-n fog utánanézni a bizonytalan dolgoknak... :-)
2022. aug. 4. 11:09
 12/13 anonim ***** válasza:

"A természetföldrajziak valóban kötőjelesek szoktak lenni, de van sok olyan, amelynek hivatalsosan nem része a köznévi utótag, azokat akkor is különírjuk, ha sokszor hozzámondjuk, pl. Mátra hegység, Fertő tó, Krím félsziget, Naszály hegy, La Manche csatorna stb. (ilyenkor csak magyarázó utótagnak tekintjük az utánabiggyesztett köznevet)."

Ne haragudj, de ez hülyeség! Ezekben az esetekben is kötőjellel írjuk. A Krím-félszigetnek meg magyarul mindig része a félsziget is, hogy oroszul hogy van, az mindegy.

jan. 10. 23:02
 13/13 BringaManó ***** válasza:

#12: Köszönöm értékes véleményedet! Nem haragszom. – De hát úgy ismersz, mint aki mondaná, ha nem úgy lenne?...

Javaslom az úgynevezett szótárak használatát, ld. pl. az MHSz.-ben:

Mátra hegység, Fertő tó, Krím félsziget, La Manche csatorna

A Naszály hegy kakukktojás: nem tudom, hogy azt is szótárból írtam-e annak idején, de ott most nem lelem, helyette ld. Wiki:

[link]

illetve E-nyelv: [link]

(Nem vagyok személyes ismeretségben a heggyel, de remélem, hogy utóbbiaknak igaza van. :-)

tegnapelőtt 02:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!