Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miféle nyelvtani formula az...

Miféle nyelvtani formula az ami az utóbbi időkben egyre jobban elharapódzik (és nagyon báncsa a fülemet) és néhány havonta újabb verziót dobnak belőle piacra ?

Figyelt kérdés

Sorolom:

- interjúzik

-balesetezik

- programozik

..... Mi ez? Iszonyú! 😱

2022. máj. 9. 19:14
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

Alakul, igazi gyűjtemény :"Tudjuk hogy nyelvtan náci vagy, egy darab l betű többleten lovagolsz már nem egy kommentbe"

😄

Kommentbe. Ahamm.

Spec egyébként nem szoktam ezeken lovagolni, összekeversz valakivel.

2022. máj. 9. 22:48
 22/26 BringaManó ***** válasza:

"Az a nagy helyzet hogy egyik nagyszülőm nyelvész volt. Talán tőle örököltem a vénát az ilyesmire."

Az lehet, hogy az ilyen dolgok iránti érdeklődést örökölted, de amit írsz ezekről (zavaró, magyartalan stb.), annak nem sok köze van a nyelvészethez...

(Lehet, hogy a kedves nagyszülő is nyilvánított ilyen véleményt bizonyos szavakról – de akkor annak se volt köze a nyelvészethez.)

Részletesebben már fentebb tök jól leírták a többiek.

"Nyakatekert egyszersmind lebutított."

Nyakatekert? :-o Hát az -z/-l képzőnél egyszerűbb dolog nem sok van a világon....

És hogyhogy lebutított? Milyen lenne az "okos" változata ugyanezeknek?

Ha máshogy mondanak valamit, mind ahogy te szoktad, az már nyakatekertebb? (és egyszersmind butább is?)

"Persze lehet bennük találni megmagyarázható indokot a kialakulására"

Nna, szuper, köszönöm – ez így már méltóbb a nyelvész nagyszülőhöz. ;-)

"de más fajta szóösszetételekben szoktuk meg."

Pontosan, ez a lényeg: valóban, "a (meg)szokás nagy úr", még azt is elhiteti veled, hogy a te változatod "jobb" (helyesebb, okosabb, magyarabb), mint az a másik, szokatlanabb változat. Ne dőlj be!...

2022. máj. 9. 22:52
 23/26 BringaManó ***** válasza:

#21: "Kommentbe. Ahamm."

Nna, ezzel el is vesztetted azt a néhány jó pontocskát... :-(( (mármint nyelvész-nagyszülőileg)

Szerintem ne folytasd ezt az irányt, mert szénné égsz... :-/

[most tényleg jussunk el odáig, hogy elkezdjük elemezgetni a vesszőhiányokat, kérdőjel meg kettőspont előtti szóközt, stb.? mi ebben a pláne? tényleg erről akarsz beszélgetni?...]

A helyesíráshoz eleve nem volt köze a posztnak, de a nyelvészethez sem sikerült közel jutni, távolodunk...

2022. máj. 9. 23:01
 24/26 anonim ***** válasza:

A -ba -be -ban -ben "leszarása" engem is zavar.

De jobb, ha én meg sem szólalok. Középiskola, 11. osztály, irodalom fogalmazásos nagydolgozat... Korábban hülyeségböl x-szel írtam a füzetembe Mikszáth nevét, majd a dolgozatot is ezzel kezdtem :D

2022. máj. 10. 08:20
 25/26 anonim ***** válasza:
A nyelv folyamatosan változik, fejlődik, alakul. Ha előveszel egy Jókai regényt, magad is láthatod.
2022. máj. 10. 11:38
 26/26 anonim ***** válasza:

@11:38

Nekem a Halotti beszéd és könyörgés című szövegemlék jut leginkább eszembe mint szembetűnő példa:

"Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ, por ës homou vogymuk. Mënyi milosztben terömtevé elevé miü isëmüköt Ádámot, ës aduttȧ valá neki pȧrȧdicsumot hȧzoá. Ës mënd pȧrȧdicsumben valou gyimilcsëktűl mondá neki élnië. Hëon tilutoá űt igy fá gyimilcsétűl. Gye mondoá neki, mérët nüm ënëik : isȧ, ki napon ëmdöl az gyimilcstűl, hȧlálnek hȧláláȧl holsz. Hȧdlȧvá holtát terömtevé Istentűl, gye feledevé. Engedé ürdüng intetüinek, ës ëvék az tilvot gyimilcstűl. Ës az gyimilcsben hȧlálut evék."

Léteznek olyan 200 évnél is régebbi templomok amelyekben vannak márványlapokra vagy más megmunkált kőzetlapokra írtott szövegek. A kérdező eddig tanúsított hozzáállásával konzisztens lenne, ha szúrná a szemét, ha meglátná ott az "amej" szót pontos j-vel. Több templomnál is tapasztaltam már. A kérdezőnek házi feladat kinyomozni, hogy régen az volt-e a helyesírás!

Megjegyzés: Igazad van kérdező, a történelem könyvek és a történelmi iratok alapján meg lehet nézni mióta létezik a magyar nyelv. Te tudod mikor születtél, tudjuk most mi a pontos dátum. Abban a szerencsés korban születtél, hogy pont akkor voltak a legjobbak a magyar nyelv nyelvtani szabályai. Micsoda mázlid van ebben. Marha nagy szívás lett volna abban az időben születni amikor a halotti beszéd íródott. Álmatlan éjszakákat okozott volna neked, hogy micsoda szerencsétlen ez a magyar nyelv. Viszont ezek a nyamvadék fiatalok pedig az interjúzik, balesetezik, programozik és hasonló szavakkal tönkre vágják ezt a tökéletesen gyönyörű magyar nyelvet. Azt a magyar nyelvet, ami (az állandó átalakulás közben) pont abban az állapotában volt a tökéletes amikor megtanultad. Mi ez amit ezek művelnek a nyelvvel? Iszonyú! 😱

Úgy mint az öregek egy jelentős része ahogy viszonyul a mai zenékhez. A zene története már a történelem előtti időkig is visszanyúlik. Vagyis nehéz meghatározni, hány ezer éves múltja van. Pont a történelem azon időszakában amikor fiatalok voltak, röpke néhány tíz évről beszélünk (,még 100 év is elenyészően kevés a zene teljes törénelmében nézve), pont akkor volt a legszebb a zene. Nem is előtte nem is utána mint az ők fiatal korukban. Nem siránkozniuk kéne nekik sem, hogy milyen pocsékok a mai zenék, hanem örülni, hogy ők pont abban az időben születtek amikor a zenekészítés a csúcsán volt. Azt is tudjuk, hogy kimeríthetetlen a lista, hogy még mi volt pont akkor a legjobb a teljes emberiség történelmében nézve amikor ők voltak fiatalok.

Jó hogy itt nem kézírás van. A kettős pontot például nem tudom úgy írni, hogy a két pont nem pont úgy van, hogy a kérdezőnek az álmatlan éjszakákat okozzon. A nagyszámok törvénye miatt pedig biztosan lenne olyan hozzászóló aki úgy írná, hogy fájna tőle a kérdezőnek a szeme a kettőspontja látványától. Esetleg valami pont vesszű, ragozás, iszonyatosan megbotránkoztató fogalmazási, helyesírási, stilisztikai rondaságot elkövettem itt ennél a hozzászólásnál is? Az a lényeg, hogy a kedves, aranyos kérdező mindig tökéletesen fogalmaz, tökéletes helyesírással.

2022. máj. 10. 12:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!