Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miféle nyelvtani formula az...

Miféle nyelvtani formula az ami az utóbbi időkben egyre jobban elharapódzik (és nagyon báncsa a fülemet) és néhány havonta újabb verziót dobnak belőle piacra ?

Figyelt kérdés

Sorolom:

- interjúzik

-balesetezik

- programozik

..... Mi ez? Iszonyú! 😱

2022. máj. 9. 19:14
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

Az a nagy helyzet hogy egyik nagyszülőm

nyelvész volt. Talán tőle örököltem a vénát az ilyesmire.

Tényleg kifejezetten zavaróak, magyartalannak tűnőek ezek a kifejezések.

Nyakatekert eszersmind lebutított.

Persze lehet bennük találni megmagyarázható indokot a kialakulására de más fajta szóösszetételekben szoktuk meg.

Pl. biciklizik, pizzázik, kerékpározik,.. több nem is jut eszembe.

2022. máj. 9. 21:48
 12/26 A kérdező kommentje:

😄 És beesett a régi-új klasszikus gyöngyszem!

A HÁNYIK 👏

https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__11735360-mie..

2022. máj. 9. 21:52
 13/26 2*Sü ***** válasza:
100%

A -z képző eléggé gyakorta használt, sokszor pont olyan esetben, mikor egy-egy új, idegen eredetű dologhoz akarunk valamiféle igét gyártani: gokartozik, netezik, szörfözik, szelfizik, mobilozik, drónozik, szolizik (szoláriumozik), dubajozik, guglizik, messengerezik, facebookozik, gyakorizik. Lehet, hogy valakinek ez „báncsa” a fülét, de ez magánügy, önmagában teljesen elfogadható nyelvi jelenségről van szó. Pont ugyanilyen módon születtek meg mára teljesen megszokottnak hangzó olyan szavak, mint: gitározik, kocsikázik, fürdőzik, adózik stb…

(Hasonlóan széles körben használt az -l képző is, pl. a szörfözik alternatívája a szörföl, de további példák: lájkol, posztol, kommentel (és nem kommentál), pingel, szkennel stb…)

A nyelv változik, igazodik a világ változásaihoz. Ha egy ige természetű kifejezést le lehet rövidíteni egyetlen képzett szóra, akkor idővel le is fogjuk: gitáron játszik → gitározik, autót vezet → autózik. A -z képzőt pl. előszeretettel használjuk régi igék egy olyan alakjának a megalkotására is, amik valamilyen új jelenséget írnak le. Pl. unokázik (unokának kiadva magát csal ki pénzt idősektől). Szintén van a -z képzőnek egyfajta gyakorító jelentéstartama is.

Igen, ez esetenként szokatlan hangzású szavakat eredményez, de objektíven nézve nem érzem azt, hogy különösebb gond lenne ezzel.

2022. máj. 9. 21:53
 14/26 anonim ***** válasza:

Látszik, eszik, iszik, fürdik, lakik, dolgozik .. stb.

Ha átmézted volna amit írtam wiki linket akkor még láttál volna rá példákat.

A nyelvészetnek az a dolga, hogy kodifikálja, dokumentálja a nyelv változását, rögzítse, magyarázza a történeti és a mai szinkron állapotot. Eddig nem túl sok nyelvésszel beszéltem, de nekem az jött le hogy nem "nyelvtan nácik" mint egyes tanárok például, hanem megfigyeli, hogy így is használnak valamilyen kifekezést, meg máshogy is használják, adott esetben tájszólásról beszélünk. Mint egy szakács aki valamilyen recept szerint készít el egy ételt, de elfogadja, hogy így is el lehet készíteni, ha megmutatja neki egy ember más módon, más fűszerekkel és a többi. Annál színesebb gazdagabb választékosabb akár egy étrend, ha már azt a hasonlatot hoztam fel, akár az anyanyelvünk.

Egyébként a programozik szó több évtizede biztosan használlatos programozók között, első kézből tudom. (Programozás azaz számítógép-programozás.)

2022. máj. 9. 22:10
 15/26 A kérdező kommentje:

14#

"Egyébként a programozik szó több évtizede biztosan használlatos programozók között, első kézből tudom. (Programozás azaz számítógép-programozás.)"

"Programozik alatt azt értik hogy : fiú lány vagy akárki csinálnak közös programot, azon vesznek részt. 😰"

A "használatos" az kifejezetten tetszik 👍

2022. máj. 9. 22:20
 16/26 anonim ***** válasza:

"Programozik alatt azt értik hogy : fiú lány vagy akárki csinálnak közös programot, azon vesznek részt. 😰"

Nem ilyen értelemben mondják a programozók.

2022. máj. 9. 22:26
 17/26 A kérdező kommentje:
16# Tudod mit? Hagyjuk...... 🤐
2022. máj. 9. 22:28
 18/26 A kérdező kommentje:

Így értettem :"Egyébként a programozik szó több évtizede biztosan

használlatos

programozók között, első kézből tudom."

Szóval ez a használlatos, 2 db L-el, ez kiváló nyelvújítás!

2022. máj. 9. 22:30
 19/26 2*Sü ***** válasza:

> Nem ilyen értelemben mondják a programozók.

Igen, csakhogy a kérdező a szónak az ilyen értelmű – programot szervez – használatára kérdezett rá, ahogy az első kommentben is megjegyezte.

2022. máj. 9. 22:31
 20/26 anonim ***** válasza:

"Igen, csakhogy a kérdező a szónak az ilyen értelmű – programot szervez – használatára kérdezett rá, ahogy az első kommentben is megjegyezte."

Az egy dolog, meg ez is egy dolog amit én írtam a szóra, a szó viszont ugyanaz.

@22:30

Tudjuk hogy nyelvtan náci vagy, egy darab l betű többleten lovagolsz már nem egy kommentbe. Csomó érdekfeszítőbb kérdésre nem érkezik ennyi válasz ennyi idő alatt, engem meg az jobban zavar.

2022. máj. 9. 22:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!